Situația coronavirus în județul Neamț: 656 de cazuri în ultima săptămână

Admin
de Admin octombrie 24, 2020 13:41

Situația coronavirus în județul Neamț: 656 de cazuri în ultima săptămână

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 5.276 cazuri covid-19. Au fost raportate 146 decese – 67 de femei și 79 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 16.123 persoane, fiind lucrate în total 48.456 teste.

Grafic evolutie coronavirus pe luni

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 446 cazuri și municipiul Roman cu 201 cazuri. Au fost înregistrate 71 de cazuri cu vârsta sub 19 ani.

 

Situatia Covid in Neamt 23 oct

În perioada 16 octombrie – 23 octombrie au fost raportate 656 cazuri noi și 13 decese.

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare:

1. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost depistate 2 focare COVID-19, în cadrul Secției Cardiologie și UPU. În total sunt infectați 16 salariați.

2. La Complexul de servicii „Ozana” Târgu Neamț a fost depistat un focar de infecție cu Sars-cov-2. Cei 13 beneficiari și 5 salariați sunt covid pozitivi. Beneficiarii pozitivi au fost evaluați de catre medici specialisti desemnati de catre DSP Neamt și nu au necesitat internare. Starea lor de sănătate este monitorizată zilnic de către personalul centrului și medicii de familie.

3. La Centru de Ingrijire și Asistenţă Tg. Neamț, a fost depistat un focar covid 19. 35 de persoane sunt infectate cu Sars-cov-2, din care 15 de beneficiari. Unitatea a fost carantinată începând cu 18.10.2020. Beneficiarii pozitivi au fost evaluați de catre medici specialisti desemnati de catre DSP Neamt. Starea de sanatate a beneficiarilor este monitorizată de catre personalul sanitar al unitatii si medicii de familie ai acestora. Salariatii negativi vor continua serviciul cu masurile impuse pentru limitarea transmiterii SARS Cov2 (echipamente de protectie, dezinfectii repetate, distantare fizica) si testare la 7 zile conform metodologiei din 14.10.2020 si a prevederilor HGR nr. 856/2020.

4. În cadrul unei primării din județul Neamț a fost depistat, un focar covid-19. În total sunt infectați 8 salariați. A fost efectuată dezinfecția generală, a fost reorganizată activitatea astfel încât să fie diminuate riscurile de infectare atât pentru angajați cât și pentru cetățeni.

5. În cadrul a două centre rezidențiale pentru bătrâni din Bicaz și Dumbrava Roșie au fost depistate 2 focare covid-19. În total sunt infectați 30 beneficiari și 11 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. A fost instituită măsura carantinei contacților direcți. Unitățile a fost dezinfectate.

În prezent, 400 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul Neamț. 15 persoane confirmate covid și 2 suspecți sunt internate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț

3.126 de persoane infectate Sars-cov-2 au fost externate din spitalele suport covid din județul Neamț.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 6.037 decizii de carantinare și 1.983 decizii de prelungire a izolării.

Reamintim recomandările privind izolarea la domiciliu a persoanelor cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19)

Pe toată perioada izolării la domiciliu se impune respectarea următoarelor măsuri:

  • Pe perioada de izolare recomandată, persoana nu va parasi domiciliu și nu va primi vizitatori.
  • Persoana infectată, va sta izolata făță de ceilalti membrii ai familiei. Este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să locuiască într-o locuință separată. Dacă acest lucru nu este posibil, persoana infectată trebuie să stea într-o altă cameră si să utilizeze o baie separată. În cazul în care baia nu este utilizată exclusiv de către persoana infectată, suprafețele băii trebuiesc curățate și dezinfectațe riguros cu substanțe pe bază de clor imediat, după fiecare utilizare.
  • Se recomandă ca persoanele în vârstă și cei cu sisteme imunitar compromis sau cu condiții cronice de sănătate (ex. afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, renale și diabet) să nu locuiască cu persoana infectată.
  • Este necesară aerisirea cât mai frecventă a locuinței.
  • În cazul în care persoana infectată se afla în aceeași cameră cu alte persoane, situație ce trebuie evitată, persoana infectată trebuie să poarte mască. În cazul în care aceasta nu o poate purta, toate celelalte persoane, care se află în aceeași cameră, trebuie să poarte mască.
  • În caz de tuse sau stănut, se va acoperi gura și nasul cu servețel de unică folosință sau se va utiliza tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flexat. Șervetelele de unică folosință utilizate vor fi depozitate imediat într-un sac de gunoi, urmat de spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Toate persoanele care locuiesc la adresa de domiciliu a persoanei infectate (inclusiv persoana infectată) trebuie sa se spele pe mâini cu apă și săpun, cât mai des cu putință, timp de cel puțin 20 de secunde. Se poate utiliza un dezinfectant pe bază de alcool în situația în care apa și săpunul nu sunt imediat disponibile și dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Trebuie evitată, pe cat posibil, atingerea ochiilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate.
  • Nu se vor utiliza în comun obiectele de uz casnic (vesela, pahare, tacamuri, prosoape, lenjerie de pat). După utilizare de către persoana infectată, acestea se spală riguros cu detergenți casnici obișnuiți. Resturile alimentare se vor depozita în saci de gunoi ce vor fi aruncati imediat în același mod ca și gunoiul menajer.
  • Toate suprafețele cu potential ridicat de atingere (ex. comutatoare, clanțele ușilor și ferestrelor, mese, noptierele, mobilierul de baie, toaletele, telefoanele, tastaturile și tabletele) se vor curața zilnic.

Monitorizarea stării de sănătate a persoanei infectate pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru persoanele care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de sănătate publică.

În cazul în care este necesar un consult medical de urgență, se va apela numărul unic de urgență 112.


Admin
de Admin octombrie 24, 2020 13:41
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns