Festivalul „Lada cu zestre” ajunge la cea de-a XVII-a ediție

Admin
de Admin mai 24, 2023 14:05

Festivalul „Lada cu zestre” ajunge la cea de-a XVII-a ediție

La sfârșit de florar, vă propunem o nouă întâlnire cu tradiția, cu meșteri consacrați sau tineri care duc mai departe valoroasa moștenire a artei populare. Timp de trei zile vor expune, vor face demonstrații practice și vor interacționa cu vizitatorii, olari, lemnari, cojocari, iconari. Ca într-un mare atelier în aer liber, invitații noștri vor coase cămăși, vor încondeia ouă, vor face podoabe. Iată câțiva meșteri care participă pentru prima dată la acest festival: Rodica Mocanu, care nu a lăsat să dispară centrul de ceramică de la Tansa (Iași) și Cristian Mocanu, ale cărui rădăcini sunt tot aici. Cojocarul Carolică Bordea este recunoscut pentru frumoasele pieptare bucovinene și Iordan Gușatu din Băbeni (Argeș) pentru covețile și alte obiecte de uz casnic pe care le cioplește în lemn. La manifestare vor veni aproape 50 de invitați, reprezentând renumite zone etnografice din România. Revine la Piatra-Neamț, după o absență de câțiva ani, și prietenul nostru, ceramistul Ruslan Scutelnic din Republica Moldova.

Un moment special al festivalului va fi lansarea albumului Bucătăria hoinară se gătește de plecare, realizat de renumitul fotograf Răzvan Voiculescu. Evenimentul se va desfășura vineri, 26 mai 2023, ora 17, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. Vor participa, alături de autor, Adriana Lucaciu (cunoscut fotograf și blogger), realizatoarea filmului care completează albumul, solista de muzică tradițională, realizatoare de emisiuni la Radio România, Lorena Oltean, și dr. Tinka Niysztor, specialist în cultura alimentară a maghiarilor din Moldova, de astă dată „personaj” din album.

Ca la fiecare ediție, începând din 2011, organizatorii vor decerna Premiul „Neculai Popa” pentru artă populară autentică unui meșter participant la „Lada cu zestre”.

 

Admin
de Admin mai 24, 2023 14:05
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget
Rifil