Polițiștii au deschis două dosare penale în urma dezastrului ecologic de la Tașca

Admin
de Admin mai 5, 2021 20:36

Polițiștii au deschis două dosare penale în urma dezastrului ecologic de la Tașca

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, și reprezentanți ai IPJ, ISU, APM și DSVSA Neamț au organizat, astăzi, o conferință de presă pe tema accidentului ecologic de la Tașca. Apele râului Bicaz a fost poluate cu aproximativ 5 tone de amoniac, iar peștii din zonă și din păstrăvăriile de la Cheița au murit (citeste articolul).

Deși reprezentanții fabricii de ciment unde a fost deversată cantitatea uriașă de amoniac dau vina pe un șofer străin, prefectul are altă părere.

“Este un accident care nu ar fi trebuit să se întâmple dacă cei de la această societate comercială şi-ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina astfel de incidente care pun în pericol sănătatea publică. Comisii de control de la Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Agenţia de Protecţie a Mediului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat cercetări la faţa locului care continuă şi în prezent. Declaraţiile celor de la combinat nu sunt acoperitoare pentru incidentul care s-a produs, 5,4 tone amoniac au fost deversate ca reziduri spre pârâul Bicaz şi, ulterior, la confluenţă, spre râul Bistriţa”, a declarat prefectul George Lazăr.

Polițiștii nemțeni au deschis două dosare penale, care vizează atât faptele petrecute la fabrica de ciment, dar și Păstrăvăria Cheița, unde clienții au fost serviți în continuare cu pește, ca și cum nu s-ar fi întamplat nimic.

Inspectorul şef al IPJ Neamţ, comisarul şef Mihai Osoianu, a precizat că sunt cercetate toate documentele justificative ale transportului de amoniac și societatea furnizoare, din Bulgaria. De asemenea, polițiștii cercetează infracțiunile de comercializare produse alterate și falsificare sau substituire de alimente la Păstrăvăria Cheița. Prefectul George Lazăr a mai spus că activitatea de la păstrăvărie trebuia suspendată până când erau asigurări că sănătatea consumatorilor nu este periclitată.

În ceea ce privește riscul afectării apei de la stația din Vaduri, care alimentează municipiul Piatra-Neamț, autoritățile au precizat că nu există niciun risc pentru populație, din măsurătorile făcute de ApaServ rezultând că apa este în parametri normali.


Admin
de Admin mai 5, 2021 20:36
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns