Societatea HeidelbergCement a primit amenzi de 360.000 de lei în urma deversării cu amoniac de la Tașca

Admin
de Admin mai 9, 2021 10:45

Societatea HeidelbergCement a primit amenzi de 360.000 de lei în urma deversării cu amoniac de la Tașca

Garda de Mediu Neamţ a aplicat amenzi de 200.000 lei, societăţii HeidelbergCement de la Taşca, pentru poluarea cu amoniac a râului Bicaz.

Sancțiunile au fost date pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu și pentru deversarea substanţei în rețeaua de apă-canalizare. Ca urmare a acestui act iresponsabil, limita maxim admisă a fost depăşită cel puţin de 1.234 ori.

În data de 6 mai, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ a amendat societatea HeidelbergCement cu 160.000 de lei. Motivele pentru care SGA a aplicat această sancțiune sunt:

  • folosirea, transportul, mânuirea și depozitarea de reziduuri sau de substanțe chimice, fără asigurarea condițiilor de evitare a poluării, directa sau indirecta, a apelor de suprafață sau subterane,
  • neanunțarea unităților de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale, de către utilizatorii care au produs-o și
  • neluarea de măsuri operative, de către utilizatorul de apă care a produs poluarea accidentală, pentru înlăturarea cauzelor și efectelor acesteia”.

Autoritățile monitorizează permanent activitatea fabricii de la Tașca și prelevă mostre de apă care sunt analizate până se va reveni la parametrii de autorizare. Societatea Heidelberg Cement riscă să-și piardă autorizația de mediu din acest motiv, respectiv nu va mai putea să-și desfășoare activitatea.

Polițiștii lucrează la cele două dosare penale deschise în urma acestui incident, pentru a stabili daca şoferul bulgar al cisternei care a adus amoniacul este singurul vinovat sau această deversare s-a făcut cu acordul angajaților fabricii HeidelbergCement.

Firmele piscicole din zonă vor trebui să realizeze curăţarea şi dezinfectarea bazinelor în care se aflau peștii, care erau serviți clienților la terasele din zonă.


Admin
de Admin mai 9, 2021 10:45
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns