Incident grav la Tașca: apa a fost poluată cu 5 tone de amoniac. Toți peștii din păstrăvăriile Cheița au murit.

Admin
de Admin mai 4, 2021 16:47

Incident grav la Tașca: apa a fost poluată cu 5 tone de amoniac. Toți peștii din păstrăvăriile Cheița au murit.

A doua zi de Paști, inspectorii Gărzii de Mediu Neamț au primit o sesizare legată de moartea peștilor din păstrăvăriile de la Cheița. La fața locului au făcut controale specialiști din cadrul Garzii de Mediu Neamț, Agenției pentru Protecția Mediului și Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț.

”Pe 3 mai în jurul orei 21:30, am fost informat că la două păstrăvării de lângă orașul Bicaz, au murit peștii din cele 5 bazine care se alimentau din pârâul Bicaz. Am trimis echipa de permanență, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele două păstrăvării, mortalitatea era totala. Erau și pe pârâul Bicaz pești morți. Am notificat SGA pentru prelevare de probe, și dimineață am aflat ca la evacuarea de la Combinatul de ciment, depășirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali.

Dimineața, în urma măsurilor luate de CJSU, prin mărirea debitului pe pârâul Bicaz, în aval de orașul Bicaz, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populație”, se precizează într-un comunicat emis de Garda de Mediu Neamț.

Din cercetările făcut de Inspectorii Gărzii de mediu, se pare că totul a plecat de la un șofer bulgar care a făcut un transport de amoniac la fabrica de ciment Tașca. El a descărcat o parte din apa amoniacală într-un bazin, iar în jur de 5 tone ar fi deversat într-un canal din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa din bazinele cu pești si în râul Bicaz.

CJSU a adoptat o hotărâre privind măsurile pentru gestionarea situației de urgență determinate de poluarea râului Bicaz pe raza comunei Tașca.


 

Admin
de Admin mai 4, 2021 16:47
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget