Sărbătoarea Sf. Constantin și Elena – legendă și tradiții

Admin
de Admin mai 21, 2021 10:03

Sărbătoarea Sf. Constantin și Elena – legendă și tradiții

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este prăznuită de credincioși în fiecare an la data de 21 mai. Se spune că datorită celor doi Sfinți Împărați, creștinismul a fost permis, iar ziua de duminică a devenit zi de odihnă.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano. Rezultatul întrevederilor dintre Constantin și Licinius, ținute la Mediolanum în februarie-martie 313 este faimosul Edict de la Milano. Acesta, împreună cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de către împaratul Teodosie, sunt cauzele principale pentru toleranța de care a fost data dovadă în cadrul Imperiului Roman mai intâi la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constituțional.

Conform unei legende, în toamna anului 312, in timpul luptei cu Maxențiu, Constantin cel Mare zărește pe cer o cruce strălucitoare deasupra soarelui care avea inscripția: “in hoc signo vinces”, în traducere “prin acest semn vei birui.” În timpul nopții, Iisus Hristos i s-a aratat în vis împreună cu semnul crucii. Mântuitorul îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru ca aceștia să fie protejați de focurile bătăliei. Acesta a murit în anul 337, însă a rămas în memoria ortodocșilor ca fiind unul dintre pilonii de sprijin ai creștinismului din acea perioadă.

Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Aceasta a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus. Este cunoscută ca fiind o femeie extrem de credincioasă și pentru pioșenia ei. De asemenea, este artizana înfăptuirii pelerinajului în Palestina și în provinciile răsăritene. Mai mult decât atât, i-au fost atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și aflarea rămășitelor celor tei magi.

Legenda spune că în timpul unui pelerinaj, Elena a vazut niște oameni ce duceau un mort pe o colina unde se aflau trei cruci. Acei oameni apropiau trupul mortului de fiecare cruce în parte, iar când mortul a ajuns în dreptul ultimei cruci și a atins-o, a înviat din morți. Acesta ar fi modul prin care a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena 2021

Există, în ziua de Sf. Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume:

  • mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
  • în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;
  • podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;
  • ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;
  • femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă;
  • pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Admin
de Admin mai 21, 2021 10:03
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns