”Insultați. Belarus(ia)”, spectacol-manifest la Teatrul Tineretului

Admin
de Admin februarie 10, 2021 11:22

”Insultați. Belarus(ia)”, spectacol-manifest la Teatrul Tineretului

Teatrul Tineretului anunță spectacolul-lectură online INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, pe data de 16 februarie, ora 19.00, în cadrul proiectului internațional Belarus(sia) Worldwide Reading Project, inițiat de John Freedman. Din distribuție fac parte: Aida Avieriței, Emanuel Becheru, Paul-Ovidiu Cosovanu, Corina Grigoraș, Mircea Postelnicu, Lucreția Mandric și Tudor Tăbăcaru, coordonați de regizorul Daniel Chirilă. Traducerea îi aparține Ralucăi Rădulescu, coordonatoarea proiectului la nivel național. Afișul evenimentului a fost creat de Benedek Levente, graficianul angajat al Teatrului Tineretului.

Reprezentația online va fi urmată de TT Talks, de la ora 20.30, o discuție la care vor participa autorul Andrei Kureicik, traducătorul și criticul de teatru John Freedman, jurnalista și traducătoarea Raluca Rădulescu și regizorul Daniel Chirilă. Întâlnirea va fi moderată de regizoarea Gianina Cărbunariu și se va desfășura în limba engleză.

Ambele evenimente vor fi disponibile gratuit pe pagina de Facebook a Teatrului Tineretului.

Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care are la bază textul Insultați. Belarus(ia) al dramaturgului bielorus Andrei Kureicik, reprezintă un semn de solidaritate față de situația dificilă prin care trec mișcarea teatrală și cetățenii din Belarus, nevoiți să iasă în stradă în ultima jumătate de an pentru a-și putea exercita dreptul de a organiza alegeri corecte și libere. Fraudarea alegerilor din 9 august a generat proteste masive în Belarus, la care autoritățile au răspuns extrem de violent. Autorul a scris piesa participând la aceste proteste și a folosit ca punct de plecare declarațiile lui Aleksandr Lukașenko, respectiv ale Svetlanei Tihanovskaia.

spectacol insultati belarusia Teatrul TineretuluiBelarus(sia) Worldwide Reading Project a fost inițiat de traducătorul britanic John Freedman pe 9 septembrie 2020, ziua în care dramaturgul Andrei Kureicik i-a trimis piesa „Insultați. Belarus(sia)“.

Pe 12 septembrie are loc primul spectacol-lectură, în limba rusă, la Herson, Ucraina. În cele cinci luni care au urmat, s-au desfășurat în jur de 130 de astfel de evenimente, în peste 80 de teatre din 28 de țări, în orașe precum New York, Boston, Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Tașkent.

În perioada 7 – 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, în cele 16 teatre partenere (15 din România și unul din Republica Moldova) va avea loc câte un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus. „Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în prijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană.” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole-lectură, este urmarea faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” declară Andrei Kureicik, dramaturg, autorul piesei Insultați. Belarus(ia)

„Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care că întreba dacă pot organiza câteva lecturi în Occident. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi și prima ca număr de teatre profesioniste implicate.” spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

 

Teatrele partenere în proiect și datele spectacolelor-lectură sunt:

07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu

10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște

14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea

15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

17 februarie 2021 – unteatru din București

18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța

19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați

20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava

21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova

22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

 

Belarus 2020/ 2021. Repere sociale 

În data de 9 august 2020, președintele în exercițiu încă din 1994, Aleksandr Lukașenko, a fraudat alegerile prezidențiale, ceea ce a dus la o desfășurare masivă de forțe în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, principala contracandidată și, conform numărătorilor paralele, câștigătoarea de drept. Sute de mii de oameni au ieșit pe străzile Belarusului, paralizând țara pentru săptămâni întregi, un episod pe care dramaturgul Ivan Vîrîpaev îl numește revoluția magică.

Peisajul teatral bielorus a fost grav afectat. Directorul Teatrului Național „Ianka Kupala” din Minsk, Pavel Latușko – totodată fost ministru al culturii și ambasador în Polonia și Franța – a fost demis după ce și-a iterat susținerea pentru protestatari. Solidari cu acesta, peste 80 de angajați ai instituției și-au înaintat demisiile. Pe 26 august, Teatrul Național din Minsk s-a desființat, la doar 20 de zile distanță de sărbătorirea centenarului. Cu toate acestea, trupa s-a reunit într-un subsol unde își continuă activitatea, difuzând în mod regulat spectacole online și fiind considerați eroii anului în Belarus, pentru solidaritatea și curajul lor.

Ziua de 7 februarie, la împlinirea a 6 luni după ce alegerile au fost fraudate, a fost numită de către Svetlana Tihanovskaia „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”. Aceasta se află în prezent în Lituania, ca refugiat politic, și continuă să caute sprijin internațional pentru organizarea unor alegeri corecte și libere.

Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” din Minsk a publicat o statistică a situației de până acum din Belarus: 25.326 persoane deținute, 32.084 arestări, 83.006 zile de încarcerare, amenzi de 701.000 de dolari, 900 dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 10 persoane cu răni prin împușcare, 5 morți, numind-o cea mai mare represiune din Europa ultimilor 40 de ani.


Admin
de Admin februarie 10, 2021 11:22
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns