Fundația Noi Orizonturi lansează Clubul Meseriilor Rurale la Piatra Neamț

Admin
de Admin octombrie 4, 2021 10:47

Fundația Noi Orizonturi lansează Clubul Meseriilor Rurale la Piatra Neamț

Peste 5000 de elevi și 500 de adulți îndrumători sunt așteptați în anul școlar 2021-2022 să ia parte la cel mai nou și mai amplu program al Fundației Noi Orizonturi – Clubul Meseriilor Rurale. Programul se lansează azi, 4 octombrie, ora 16.00 la Piatra Neamț, gazdă fiind partenerul la nivelul județului Neamț, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu.

”Deși pot părea de domeniul trecutului, multe meserii și activități antreprenoriale tradiționale sunt încă de viitor. Ecoturismul sau turismul verde prin care frumusețile unei zone sunt îngrijite, conservate dar și promovate, se bucură de una dintre cele mai rapide creșteri, în lume, dar și în România. Ţinutul Zimbrului, din județul Neamț este singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume. Dar o experiență valoroasă a unui turist este dată și de interacțiunea și serviciile pe care i le poate oferi un/o: jurnalist culinar, curator simboluri rurale, organizator de șezători, designer de produse textile, ghid de natură, ghid de cultură, culegător din flora spontană. Sunt câteva exemple de meserii rurale, dar de viitor. Pregătirea pentru o astfel de meserie începe cu o apreciere autentică a patrimoniului cultural și natural al spațiului rural, iar prin Clubul Meseriilor Rurale, elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experiență de învățare”, declară Anca Gaidoș, director, Fundația Noi Orizonturi

Fundația Noi Orizonturi invită cadre didactice, bibliotecari, asistenți sociali sau alți adulți care doresc și se pot implica voluntar să organizeze activități experiențiale, la ore dar și după școală, într-una din instituțiile locale ale comunei.  Ei vor putea parcurge trei etape = trei modalități de implicare de-a lungul anului școlar 2021-2022:

Activități. Au în ajutor un catalog cu peste 100 de activități, o serie de webinarii cu specialiști și posibilitatea de apela la un fond de 300 lei/îndrumător pentru achiziția de materiale necesare realizării activităților

Proiecte. Doritorii vor putea participa la un program de formare pentru dezvoltare și scriere de proiecte, mentori pentru fiecare grup interesat și posibilitatea de a apela la un fond de max 2000 lei/proiect pentru a-l pune în practică.

Școli/tabere de vară. Au la dispoziție un ghid de organizare, pregătire cu specialiști și posibilitatea de a apela la un fond de 1.500 lei/comunitate pentru a organiza o tabără în vara 2022.

Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în școală, în cluburile GreenIMPACT/IMPACT/Cercetași, etc, în parohie, de altfel oriunde este o gazdă bună și unul-doi îndrumători adulți.

Astfel de exemple sunt deja dezvoltate în județul Neamț cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi: Clubul GreenIMPACT Bîra găzduit de biblioteca locală, la eforturile căruia satul este în anul 2022 – Sat European de Tineret, Clubul Tăzniții GreenIMPACT găzduit de biblioteca Tazlău, tabăra de vară organizată de Seminarul Teologic Ortodox Vânători Neamț, muzee virtuale realizate de elevii școlilor din Bicazu Ardelean și Borlești, Școala Altfel în compania plantelor medicinale organizată de elevii școlii Borlești, comuna Mastacan, hartă cu puncte de interes turistic realizată de elevii din clubul GreenIMPACT Carpatin Ceahlău.

Cu ajutorul Montana State University și 4-H SUA și cu finanțare din partea Romanian-American Foundation, partener strategic și Lidl România, partener de extindere națională, începând cu anul 2021-2022 Fundația Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei.

Clubul Meseriilor Rurale este derulat cu sprijinul Ministerul Educației, Institutului Național al Patrimoniului, Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Despre Fundația Noi Orizonturi

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de peste 20 ani în educația pentru transformare. 20 ani în care am format 1.000 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și am sprijinit înființarea altor 150 de cluburi la nivel internațional. Peste 17.000 de tineri au trecut prin programe de formare transformatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în forțele lor.


Admin
de Admin octombrie 4, 2021 10:47
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns