Conferința “Politici represive și de genocid în teritoriile dintre Nistru și Prut”, la Biblioteca Județeană

Admin
de Admin septembrie 7, 2018 14:14

politici represive ion vartaBiblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău invită publicul la o nouă dezbatere în cadrul proiectului cultural România Centenară – „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, joi, 13 septembrie, începând cu ora 11:00, în Sala Atelier „Veronica Micle“ a Bibliotecii Județene și începând cu ora 13:00 la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, director prof. Constanța Chelaru.

Invitatul special al acestei ediții, Ion Varta, director general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, va susține conferința “Politici represive și de genocid, instrumentate de regimul sovietic de ocupație în teritoriile dintre Nistru și Prut în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1991“. „Cele mai reprezentative persoane din spațiul nostru urban și rural au fost pur și simplu nimicite, eliminate, expulzate, omorâte, iar dosarele (din Arhiva Națională a Republicii Moldova – n.n.) conțin toată drama aceasta și sunt foarte relevante. Cred că nu orice cercetător este capabil să reziste la această lectură cumplită despre ororile prin care le-a fost dat să treacă acestor oameni. Eu cred că unii au și lăcrimat peste aceste dosare care conțin atâta dramă și atâta crimă. Nu știu dacă mai există spațiu în lume ca pe metru pătrat să fie comise atâtea crime. Dacă ar fi să întocmim un martirologiu al crimelor instrumentate de regimul sovietic, am avea o cifră de peste un milion de oameni. Doar în fosta RSS Moldovenească au suferit de pe urma acestor nelegiuiri, acestor abuzuri, peste un milion de oameni. Aici includem cei circa 400 de mii de morți în urma foametei organizate, provocate în mod premeditat de către regimul sovietic de ocupație, aici îi includem și pe cei 100-130 de mii de deportați, inclusiv copiii din burțile mamelor care erau în acele trenuri ale morții, și cei care s-au născut acolo”, declara Ion Varta, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

 

Ion Varta

Ion Varta s-a născut la 8 decembrie 1958, în Larga, Raionul Briceni, Republica Moldova și este istoric. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Legislatura 2005-2009 pe listele Partidului Popular Creștin Democrat. A fost membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, iar în prezent este directorul Serviciul de Stat de Arhivă din Republica Moldova.

În perioada 2012-1999, cu o pauză în timpul mandatului de parlamentar, ocupă funcția de cercetător științific coordonator și șef de Direcție Istorie Modernă a Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova. În perioada 1998-1999 este șef al Catedrei Istorie Universală și Relații Internaționale din cadrul Departamentului Istorie și Relații Internaționale a Universității Libere Internaționale din Republica Moldova; 1990-1998 – cercetător științific inferior, superior și coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova; 1982-1986 – lector la Catedra de Istorie Universală a Facultății de Istorie a Institutului Pedagogic „I. Creangă“ Chișinău.

În acest timp, susține câteva sute de comunicări în cadrul unor manifestări științifice (conferințe, simpozioane, seminare, mese rotunde, sesiuni de comunicări naționale și internaționale) și participă la emisiuni, dezbateri la diferite posturi de radio și televiziune.

Ion Varta a absolvit Facultatea de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova în 1982 cu specialitatea istorie, după care a urmat studiile doctorale la Institutul de Slavistică și Balcanistică al Academiei de Științe a Federației Ruse, Moscova, 1986-1989.

Este specializat în istoria modernă a Basarabiei, istoria modernă a Principatelor Române, în special în istoria mișcării naționale a românilor basarabeni, istoria relațiilor diplomatice româno-ruse și istoria regimului totalitar comunist din RASSM și RSSM.

A publicat sute de articole științifice, 4 monografii, 7 culegeri de documente, 8 manuale gimnaziale și liceale și semnează, alături de alții, 12 lucrări colective. Este membru al colegiilor de redacție al Revistei de Istorie a Moldovei (1996-2003); al Revistei de Istorie „Patrimoniu“ (1991-1993); al Revistei de Istorie „Codrii Cosminului“ (Suceava, 2009-2012); al Revistei „Arhiva Moldaviae“ (Iași, 2009-2012); al Revistei „Limba Română“ (2011-2012), al Revistei de Istorie a Moldovei (2011-2012).

În anul 2000, a primit a primit Premiul Eudoxiu de Hurmuzachi (pentru anul 1998) al Academiei Române, la secțiunea de premii II. Secția de științe istorice și arheologie, pentru lucrarea: „Revoluția de la 1848 în țările române. Documente inedite din arhivele rusești“.

A primit Premiul pentru carte științifică la Salonul Internațional de Carte, Ediția a XII-a, Chișinău, 2003, pentru volumul de documente „Moldova și Țara Românească în timpul domniilor regulamentare, Chișinău, Cartdidact, 2002 (împreună cu T. Varta).

I-a fost conferită Diploma “Pagini de istorie“ la Salonul Național de Carte, ediția a IX, Chișinău, 2000, pentru volumul de documente „Revoluția de la 1848 în Țările Române. Documente inedite din arhivele rusești”, Chișinău, Editura Arc, 1998.

A fost încununat cu premiile săptămânalului “Literatura și Arta” în 1997 și 1998.


Admin
de Admin septembrie 7, 2018 14:14
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget