Troiță luminoasă construită în localitatea Grozăveşti, comuna Hangu

Admin
de Admin februarie 14, 2023 13:48

Troiță luminoasă construită în localitatea Grozăveşti, comuna Hangu

În localitatea Grozăveşti din comuna Hangu, judeţul Neamţ, a fost sfinţită ieri, 13 februarie, o cruce de mari dimensiuni. Aceasta a fost înălţată pe un loc înalt şi va fi vizibilă şi pe timpul nopţii prin intermediul unui sistem de iluminat.

Credincioşii din Parohia Grozăveşti-Hangu, Protopopiatul Ceahlău, judeţul Neamţ, au participat duminică, 12 februarie 2023, la sfinţirea unei cruci de mari dimensiuni. Aceasta se află pe una din culmile localităţii Grozăveşti şi va fi vizibilă pe timp de noapte, prin intermediul unui sistem de iluminat. Iniţiativa construirii acestei troiţe a aparţinut unui grup de credincioşi ortodocşi evlavioşi din comunitate, pentru a arăta că în Ortodoxie, crucea este luminoasă, pentru că nu e numai simbolul morții, ci și simbolul învierii Mântuitorului Hristos. După ce au participat la Sfânta Liturghie, oamenii de toate vârstele s-au adunat în jurul troiţei împreună cu soborul slujitorilor. Crucea a fost unsă cu untdelemn sfinţit şi stropită cu Agheasma mică. Apoi, oamenii au sărutat troiţa, orientată atât spre muntele cel sfânt al Ceahlăului, cât şi spre biserica satului.

La finalul slujbei, preotul paroh Cezar – Dumitru Răşchitoru a apreciat iniţiativa credincioşilor de a înălţa o cruce în Parohia Grozăveşti şi a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat şi au contribuit cu jertfa lor.

Enoriaşii din Grozăveşti au mărturisit că troiţa luminoasă s-a înălţat pentru a putea fi cinstită de toţi cei ce o vor vedea mai ales pe timpul nopţii.

Sfânta Cruce are următoarele zile de cinstire: 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, Duminica Sfintei Cruci – în a treia duminică din postul Sfintelor Paști, 7 mai – Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim şi 1 august – Scoaterea Sfintei Cruci.


Admin
de Admin februarie 14, 2023 13:48
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns