„Semn și Însemn”, o expoziţie retrospectivă semnată Monica D. Carp

Admin
de Admin noiembrie 20, 2018 14:08

Afis Monica D CarpMiercuri, 21 noiembrie 2018, Muzeul de Artă din Roman vă invită la deschiderea expoziției  retrospective  – „Semn și Însemn” – a artistei  romașcane Monica D. Carp.

Născută la 1 martie 1956 la Bozieni de Jos, județul Neamț, a urmat cursurile Liceului de Cultură Generală din Roman. Încă din anii de liceu, talentul la pictură îi este remarcat de cunoscutul artist și profesor romașcan Gheorghe Iliescu care îi îndrumă pașii spre facultatea de artă.   Între anii 1980 – 1981 urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Bacău unde îl are ca profesor pe pictorul Ilie Boca. Își desăvârșește studiile la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, profilul Arte Plastice, specializarea pictură din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași. Sub îndrumarea prof. dr. Dimitrie Gavrilean susține teza de doctorat  cu titlul: ” Simboluri din arta populară și arta creștină-ortodoxă integrate în pictură”.  Profesor la Clubul Copiilor din Roman și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Piatra Neamț.

Monica D. Carp se remarcă în spațiul artei vizuale romașcane  nu numai printr-o intensă actvitate  expozițională dar și ca formator de tinere talente. Un dascăl dedicat și  care a reușit să implice copiii în proiecte deosebite ca: ”Mărțișorul românesc” sau ”Crucea în imaginația copiilor”, ”Pe urmele lui Brâncuși”. Obținerea a numeroase premii și diplome cu copii la Concursuri Naționale și Internaționale, i-a adus o binemeritată apreciere ca  modelator de viitori artiști.

A deschis 23 de expoziții personale la Bacău, Roman, Iași, Piatra Neamț. A participat la numeroase expoziții colective și de grup: Anualele și Saloanele de artă de la Muzeul de Artă din Roman, Saloanele Moldovei – Bacău-Iași, Expozițiile filialei UAP Neamț, București. Participările sale au fost remarcate și apreciate cu premii și diplome: Premiul al II-lea Artur Verona pentru compoziție, Premiul I, expoziţia concurs internaţional ,,Universul cunoaşterii”, Asociaţia cultural-ştiinţifică ,,Vasile Pogor” Iaşi; Diplomă de Originalitate – Muzeul de Artă Roman; Diplomă de Excelenţă ,,Gala excelenţei romaşcane 2016”; Diplomă ,,Artistul anului”, Muzeul de Artă Roman; Premiul pentru Pictură şi Diplomă de Excelenţă – Expoziţia de artă vizuală ,,Careu de Dame”, Casa Corpului Didactic Iaşi; Diplomă de Excelenţă, ,,Dragobete Art.Ro”, Galeria de Artă ,,Victoria” Iaşi. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile muzeelor  din țară și în numeroase colecții particulare din țară și străinătate. A editat albumele ”Două decenii de artă plastică”, consacrat creației personale, ”Pisanie”, ”Mărțișorul Românesc”, vol. I și II.

Profesorul și mentorul său, pictorul Ilie Boca spunea despre artista Monica D. Carp: …”autoarea.. a ajuns la o exprimare originală unitară stilistic cu trăire și limbaj modern, o panotare expresivă, cu pauze și accente, o pictare a sălii ca o mărturisire de credință. Un spectacol artistic emoționant și de bună calitate”…

Expoziția retrospectivă SEMN ȘI ÎNSEMN, care adună 170 de lucrări, de la miniaturi la compoziții de mari dimensiuni, dezvăluie publicului un artist complex și complet care reușește să surprindă vizualul printr-un limbaj modern, dar pentru care tradiția rămâne cea mai de preț moștenire artistică și spirituală. De la portrete la flori, la colaje cu țesături,  toate oferă un spectacol armonios, prin formă și culoare, purtând privitorul în universul simbolurilor ancestrale, pe care le regăsim în interpretări inedite, expresive și meditative.

Provocarea la analiza simbolurilor printr-o cromatică gravă, animată, pură și fără artificii inutile, cu completări de linii accentuate, cu rol bine definit, ne transpune într-o lume a trăirilor profunde, de o sensibilitate aparte. De la cromatica delicată și liniile ginașe ale compozițiilor florale –  lalele, la  pisanii, la răstigniri  în structuri cromatice grave și  cu o atmosferă de vechi, la imagini de istorie într-o pură interpretare de simplitate care emană acel firesc de întruchipare a unui Ștefan Voievod, sfântul din popor purtător de sabie. Regăsim o temă dragă: maternitatea, femeia, delicată, fragilă  încojurată de flori, de instrumente muzicale sau  purtând mândre ii tradiționale,  în tonuri  ce erup forță, hotărâre și creativitate. Nașterea, botezul, căsătoria, moartea se regăsesc în interpretările picturale, în forme și cromatici atent structurate și peste toate și în toate, crucea, simbolul creștinătății.

O expoziție unitară, complexă, echilibrată  prin formă și culoare, care ne invită la meditație, la descoperiri și redescoperiri de simboluri, de semnificații, adevărate amprente ale moștenirii popular- tradiționale și creștin- ortodoxe românești.

 


 

Admin
de Admin noiembrie 20, 2018 14:08
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns