„Narativ şi descriptiv” – recital pianistic la Piatra Neamţ

Admin
de Admin noiembrie 20, 2018 12:56

recital pianistic narativ si descriptivAvând debutul pe 11 octombrie, odată cu celebrarea a două decenii de activitate a Facultății de Muzică Piatra-Neamț, stagiunea artistică 2018-2019 continuă cu un recital pianistic de zile mari. „NARATIV ȘI DESCRIPTIV” este viziunea muzicală a celor doi protagoniști – Ioana Vețean și Luca Pulbere. Ei vor interpreta lucrări din creația compozitorilor Johannes Brahms, Franz Liszt, Richard Wagner, Serghei Rahmaninov și Serghei Prokofiev.

Evenimentul, organizat în parteneriat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, va avea loc miercuri, 21 noiembrie, ora 18:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

IOANA VEȚEAN

A început studiile muzicale în orașul natal, la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” din Deva, unde a absolvit la clasa prof. Mariana Onțanu-Crăciun.

Din anul 2010 este studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, absolvind ciclurile de licență și masterat la clasa Conf. Univ. Dr. Silvia Sbârciu. De-a lungul pregătirii sale muzicale, pianista s-a perfecționat la cursuri de măiestrie susținute de pianiștii Daniel Goiți, Viniciu Moroianu, Gabriel Amiraș, Imre Rohmann, J.F Antonioli, Martin Hughes, Karl-Andreas Kolly, Theodore Paraschivescu, Axel Bauni, Erik Tawaststjerna, Benjamin Engeli, Anton Kernjak și J.P Schulze.
În perioada 2014-2015, pianista a avut ocazia de a se forma sub îndrumarea binecunoscuților pianiști Polina Leschenko și Allan Weiss și a clavecinistului Luc van Vaerenbergh în cadrul prestigioasei instituții de învățământ superior artistic „Artesis Plantijn Hogeschool” Antwerpen, Belgia.

Pianista a susținut recitaluri în România, Italia, Belgia și Franța, colaborând totodată cu Filarmonica „Banatul” și Orchestra „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Printre premiile obținute de pianistă se număra Premiul „Doina Micu” pentru cel mai bun pianist de Duo-Lied la Concursul „Ionel Perlea”, Premiul I la „Concours Musical de France”, Premiul II la „Concorso Pianistico Pia Tebaldini”, Premiu II la concursul ”Alma Cornea Ionescu”, nalte câteva premii în ani consecutivi la Concursul International „Sigismund Toduță” de la Deva și Marele Premiu la Concursul de Duo Pianistic din Cluj-Napoca.

În anul 2012 a fost invitată la Festivalul Muzicii Românești de la Iași, unde a interpretat în primă audiție lucrări ale tinerilor compozitori clujeni.
În anul 2017 a fost invitată pentru a ocupa poziția de pianist acompaniator în cadrul festivalului „Cluj Ensemble”.

Repertoriul pianistei cuprinde atât lucrări solistice cat și lucrări camerale, aplecându-se cu pasiune spre duo-ul de lied, având ocazia de a concerta alături de Alice Lopez, Constantin Nica și Frolieb Tomsits de la Opera din Viena.

LUCA PULBERE

S-a născut în anul 1992 în Cluj-Napoca, într-o familie de artiști. A urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj, la clasa prof. Teodora Ţugui, apoi sub îndrumarea conf. univ. dr. Cipriana Gavrișiu. Și-a continuat studiul pianului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a absolvit ciclurile de licență și masterat la clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți. În prezent, este doctorand la aceeași instituție, sub îndrumarea doamnei prof. univ. dr. Adriana Bera.

În anul universitar 2014-2015 a studiat în Germania, în cadrul programului Erasmus, la „Hochschule für Musik” Freiburg, la clasa prof. Tilman Krämer. A concertat alături de Filarmonica „Transilvania” din Cluj (2016, 2017), precum și orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (2012) și Orchestra Teatrului din Freiburg, Germania (2015). A participat la numeroase concursuri şi festivaluri, unde a obținut distincții, dintre care amintim: Premiul pentru cel mai bun acompaniator la Concursul „Mozart” pentru duo lied 2017, Premiul special al juriului la Concursul „Mozart” pentru duo vioară-pian 2015, Premiul II la Concursul „Mozart” pentru trio cu pian din Cluj-Napoca 2011, premii la Olimpiada națională de interpretare muzicală – 2011, 2010, 2009, precum și alte premii și distincții la concursuri naționale de interpretare. De-asemenea, a susținut recitaluri atât pe scenele din țară, cât și în străinătate (Germania, Franța, Italia, Elveția).

Domeniul muzicii de cameră ocupă un loc important în activitatea sa, având ocazia să colaboreze și să concerteze cu muzicieni de renume, precum Alexander Sitkovetsky, Alissa Margulis, Maximilian Hornung, Diana Ketler.

De asemenea, a participat la mai multe cursuri de măiestrie, colaborând cu: Robert Levin, Andrei Gavrilov, Mihaela Ursuleasa, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Frank van der Laar, Anton Kernjak, Alan Weiss, Tobias Schabenberger, Benjamin Engeli, Frédéric Aguessy, Christian Ivaldi, Philippe Bianconi.


Admin
de Admin noiembrie 20, 2018 12:56
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns