”Dimensiunea umană” – expoziție de portrete la Biblioteca Județeană

Admin
de Admin mai 14, 2021 13:46

”Dimensiunea umană” – expoziție de portrete la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro“ și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, organizează expoziția de arte plastice „Dimensiunea umană“, având ca temă portretul, în perioada 17-31 mai 2021, în Sala Cupola. Lucrările sunt realizate de elevii profesoarei Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro“ și coordonatorul Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamț. Expun: Emilia Afloarei, Aurora Cazan, Melania Chifu, Sergiu Chirilă, Karla Dumitrașcu, Diana Iosub, Adrian Macovei, Maia Morțe, Miruna Morțe, Laurențiu Păr, Denisa Stoleru, Maria Ungureanu și Letiția Vlaicu.

Manifestarea expozițională își propune să prezinte publicului nemțean o serie de experimente de atelier ale acestor talentați tineri artiști, cu vârste cuprinse între 11-17 ani, după cum precizează prof. Cristina Petrariu. „Expoziția aduce în atenție portretul, atât ca studiu de atelier, cât și ca experiment plastic. Reprezentări ale unor persoane publice, portrete de familie sau autoportrete, chipuri umile sau profesioniști surprinși în pauza de la lucru – mineri, medici, soldați sau călugări – lucrările de pe simeze au ca trăsătură definitorie pasiunea autorilor pentru om și expresiile sale.

expozitie de portrete biblioteca judeteanaDiversitatea tehnicilor de lucru – desen în cărbune, creion, pastel, tehnici mixte, acuarelă, acrilic, creioane colorate –, dimensiunile lucrărilor (de la A3 la 1 m x 2 m), precum și abordarea perspectivei, fac din exponatele «Dimensiunii umane» o radiografie interesantă și atemporală a omului, prin ceea ce are el mai expresiv – portretul său.

Acesta cartografiere sensibilă a stărilor, expresiilor, momentelor în care sunt surprinse personajele conferă întregului ansamblu un ritm propriu, o vivacitate și o prospețime proprie artei copiilor.

Expresivitatea lucrărilor este dată de alegerea cu grijă a personajelor reprezentate – africani, mongoli, asiatici, caucazieni –, de tehnica de lucru, dar și de modelul intern propriu fiecărui expozant. În cele 55 de lucrări expuse, unele tratate în stil hiperrealist, se observă originalitatea tehnică și de interpretare a autorului.

Exersând deopotrivă minuția detaliilor unei lucrări nu mai mare decât o foaie de bloc de desen și forța care creează senzația copleșitoare provocată privitorului de un portret supradimensionat, copiii s-au străduit, preț de câteva luni, cât a durat lucrul pentru realizarea acestei expoziții, să se autodepășească, atât ca nivel al studiului la desen și pictură, cât și ca modalități de interpretare. Personal, cred că au reușit, dar confirmarea cea mai valoroasă este așteptată întotdeauna din partea publicului“, a explicat prof. Cristina Petrariu.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.


Admin
de Admin mai 14, 2021 13:46
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget