Festivalul de Artă Populară ”Lada cu zestre”, ediția 2022

Admin
de Admin mai 26, 2022 09:35

Festivalul de Artă Populară ”Lada cu zestre”, ediția 2022

În calendarul anual al manifestărilor de profil, „Târgul de la Piatra”, așa cum îi spun meșterii populari, este un reper important, pregătit îndelung. Din 2006, aici se reunesc creatori ai artei populare din cele mai diverse domenii: industrie casnică, prelucrarea lemnului, olărit, încondeiat ouă, împletituri, podoabe.

𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐧𝐨𝐮𝐚̆ 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐧 𝐜𝐮 𝐝𝐫𝐚𝐠, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮𝐦𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞 𝐨𝐧𝐨𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭̦𝐚.

𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐌𝐢𝐬𝐜𝐡𝐢𝐮 face parte dintre olarii renumiți care au contribuit la introducerea ceramicii de Horezu în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO în 2012. Reprezentant (alături de alte familii precum Bâscu și Iorga prezente în edițiile anterioare) al vestitului centru de olărit din Oltenia, meșterul popular este un demn urmaș care duce mai departe ceramica cu influență orientală, renăscută în epoca brâncovenească, ușor recognoscibilă prin frumusețea decorului, emblemă fiind cocoșul.

Din alt colț de țară, de la Oradea, vine 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐢𝐬𝐜 𝐄𝐠𝐲𝐞𝐝, un artist care realizează și cântă la vechi instrumente. Cu tulnicul, toba, drâmba, țitera, poate purta ascultătorul într-o veche lume a sunetelor pline de mesaje sau a unei muzici tihnite.

Îndrăgostit de Piatra-Neamț, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐑𝐨𝐭𝐚𝐫 din Mureș revine cu drag la festival. Meșter cunoscut în toată țara, provenit dintr-o familie de sticlari, lucrează de aproape jumătate de secol. În mâinile sale, cu îndemânare și talent, focul transformă sticla într-o gamă variată de obiecte, de la recipiente la bijuterii fine.

𝐑𝐨𝐳𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐚̆𝐥𝐝𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̦𝐞𝐚𝐧𝐮 de la Vălenii de Munte, Prahova, și-a făcut mulți prieteni la Piatra-Neamț, concitadinii noștri apreciind covoarele lucrate tradițional ori tapiseriile cu motive vechi sau inspirate din diverse opere de artă.

Ca de obicei, cei mai mulți meșteri sunt din Moldova, Neamțul fiind foarte bine reprezentat. 𝐈𝐨𝐧 𝐀𝐥𝐛𝐮 din Timișești este singurul meșter din județ care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Recunoscut de comunitatea locală, dar și la nivel național ca purtător, păstrător și creator de patrimoniu imaterial, este un important transmițător al culturii tradiționale.

Fiecare din cei 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢 la festival are o biografie bogată, o poveste despre viața sa și dragostea pentru arta populară, despre simbolurile ancestrale care au străbătut timpul și sunt, și acum, incizate în lemn, cusute pe cămăși, țesute în covoare sau pictate pe ceramică, despre simboluri și teme creștine.

Festivalul este completat de o 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥 𝐋𝐮𝐭𝐢𝐜, 𝐓𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐜𝐫𝐮. Sărbătorile de altădată, care va avea loc 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟕 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕.𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦.

𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟐𝟖 𝐦𝐚𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢, 𝐯𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐀𝐝𝐮𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐌𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐏𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚.

Pentru iubitorii festivalului se organizează un 𝐩𝐡𝐨𝐭𝐨𝐜𝐨𝐫𝐧𝐞𝐫 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐭𝐨𝐦𝐛𝐨𝐥𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐢 constând în #obiecte de artă populară.

Ca în fiecare an, un meșter popular va primi 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 „𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚𝐢 𝐏𝐨𝐩𝐚”, o recunoaștere a valorii creației artistice.

Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm împreună de adevărata noastră bogăție și frumusețe – tradițiile populare!

lada cu zestre 2022


Admin
de Admin mai 26, 2022 09:35
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns