Verdict CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Admin
de Admin mai 6, 2020 18:43

Verdict CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

Este vorba de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la aprecierea polițiștilor fără să se stipuleze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, judecătorii de la Curtea Constituțională au fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. S-au aplicat amenzi între 2.000 și 20.000 de lei într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

Argumentul autorităților, atunci când au fost stabilite, a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Cu toate acestea, decizia judecătorilor CCR nu stabilește anularea celor care au fost date sau încasate până acum. Pentru anularea acestora, amenzile trebuie contestate în fața instanțelor, iar un judecător să dea verdict definitiv.

Decizia CCR ajută pe oricine care a primit o astfel de amendă, indiferent dacă a plătit-o sau nu, să o poată contesta în instanță.

Din cauză că activitatea instanțelor a fost restrânsă pe perioada stării de urgență, contestarea acestor amenzi a fost, la rândul ei, restrânsă. În mod normal o amendă poate fi contestată în 15 zile. Tinând cont de aceste fapte, este așteptat un val de contestații după data de 15 mai.


Admin
de Admin mai 6, 2020 18:43
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget