Vaccinul AstraZeneca va fi administrat fără limită de vârstă tuturor persoanelor majore

Admin
de Admin martie 10, 2021 14:49

Vaccinul AstraZeneca va fi administrat fără limită de vârstă tuturor persoanelor majore

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Începând din data de 8 martie 2021 este disponibilă programarea la vaccinarea cu vaccinul AstraZenecca, pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani, în următoarele centre de vaccinare:

  • Piatra Neamţ – Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ,
  • Bicaz – Bloc ANL,
  • Cordun – Căminul Cultural Simioneşti,
  • Pipirig – Baza sportivă multifuncţională.

Fiecare centru are disponibile 60 de locuri pe zi.

Se pot programa persoanele care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa I – personalul medical și din servicii sociale, și Etapa a II-a – cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, inclusiv personalul din unitățile de învățământ.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt: individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Informatii despre vaccinurile împotriva COVID-19 puteți găsi pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro, secțiunea COVID-19,
Vaccinare COVID-19.


Admin
de Admin martie 10, 2021 14:49
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns