Restricțiile care se vor aplica începând de astăzi, 25 octombrie

Admin
de Admin octombrie 25, 2021 10:14

Restricțiile care se vor aplica începând de astăzi, 25 octombrie

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au intrat în vigoare începând de astăzi, 25 octombrie 2021. Astfel, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, inclusiv pentru intrarea în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, în spații deschise sau închise, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național.

Lista de măsuri anti-COVID a fost motivată de recordurile negative pe care România le-a înregistrat în valul patru al pandemiei și a situației dificile în care se află sistemul medical. Restricțiile se aplică în următoarele 30 de zile, perioadă care poate fi prelungită daca e necesar.

Certificatul verde – unde e necesar

Începând de luni, accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde. În magazinele esenţiale – alimentare sau farmacii – va fi permis accesul şi nevaccinaților, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari.

Copiii care nu au vârsta necesară pentru a fi vaccinați pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai dacă sunt însoţiţi de adulţi vaccinaţi.

În clădirile publice, instituții oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire. Măsura se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.

Accesul în sediile tribunalelor și parchetelor NU se face în baza certificatului verde deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora.

De asemenea, acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.

În hoteluri vor fi cazate doar persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Și la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde.

Documentul este solicitat și în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, fie că își desfășoară activitatea în spații închise sau deschise.

În restaurante, cafenele, cofetării, unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi este necesar certificatul verde.

Masca de protecție – obligatorie

Masca de protecţie – purtată astfel încâtsă acopere nasul și gura – redevine obligatorie peste tot în țară, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Această măsură se aplică cu unele excepții:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Carantină de noapte

În intervalul 22:00-05:00, circulaţia persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Cei care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă certificatul verde pe hârtie sau format electronic.

Agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) vor își vor încheia programul la ora 21:00.

Activități interzise

Barurile, cluburile şi discotecile se închid.

Sunt interzise evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.

Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate.

Vacanță pentru elevi

Elevii din grădiniţele şi şcolile de stat intră în vacanţă pentru două săptămâni şi se suspendă activitatea afterschool-urilor. Creșele rămân în continuare deschise.


Admin
de Admin octombrie 25, 2021 10:14
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget