Raportul primarului Dragoș Chitic pentru anul 2018

Admin
de Admin decembrie 21, 2018 15:12

Și în anul 2018, principala noastră preocupare a fost creșterea gradului de confort pentru fiecare pietrean, din dorința sinceră ca fiecare să simtă că este respectat, la el acasă. În permanență, am căutat să îmbunătățim calitatea serviciilor publice și dialogul cu cetățenii. Pentru noi, este foarte important ca pietrenii să simtă că au un partener de nădejde în Primăria Piatra Neamț. A fost anul în care am continuat dezvoltarea orașului, în baza  unei strategii pe termen mediu și lung, strategie care se bazează pe investiții și servicii publice finanțate din fonduri europene. Nu mai puțin de 82 de milioane de euro, nerambursabili, ar putea să intre  în bugetul local, în baza proiectelor pe care le-am pregătit și depus la organismele de finanțare.

Păstrând tradiția unei comunicări eficiente cu cetățenii, la începutul acestui an am prezentat programul de guvernare  locală, conceput în baza consultărilor pe care le-am purtat în luna ianuarie, cu majoritatea categoriilor socio-profesionale, care au stat la baza întocmirii bugetului pentru anul 2018.

 

  1. Investiții din fonduri atrase, soluția de dezvoltare a orașului

Așa cum este structurat bugetul anual al Primăriei Piatra-Neamț poate asigura: funcționarea serviciilor, plata ratelor la bănci, întreținerea orașului și  mici investiții. Pentru investițiile mari este nevoie de fonduri atrase iar prioritatea noastră a fost să depunem proiecte pentru accesarea de fonduri, în principal europene. La acest moment sunt în diverse stadii un număr de 36 proiecte totalizând  82.290.000 euro.

Am obtinut finanțare prin PNDL și se află în diverse stadii de implementare 4 proiecte de dezvoltare locală  în valoare de 1.200.000 euro.

  • Modernizarea străzii Mărțișor – finalizată;
  • Podul peste pârâul Cuejdi – în lucru;
  • Școala din cartierul Speranța – lucrări în procedură de achiziție;
  • Grădinița din cartierul Speranța – lucrări în procedura de achiziție.

 

La Administrația Fondului pentru Mediu am depus un proiect pentru realizarea  a șase stații de reîncărcare a vehiculelor electrice în Piatra-Neamț, în valoare de 300.000 de euro.

La Comisia Europeană, în cadrul programului  WiFi4EU, am depus și ni s-a aprobat proiectul pentru instalare de internet gratuit în 11 zone publice din oraș, cu valoare de 15.000 euro.

Alte șase  proiecte din domeniul social, cu o valoare totală de 2.490.000 euro, au fost depuse în vederea finanțării.

In cadrul Programului Operațional Regional avem pregătite pentru finanțare din fonduri europene un număr de 24 de proiecte, în valoare de 78.285.000 euro. Aceste proiecte cuprind modernizări de străzi, realizarea de piste pentru bicicliști, implementarea unui sitem bike-sharing, modernizarea și extiderea iluminatului public, un sistem de management inteligent al traficului, realizarea a trei grădini publice urbane multifuncționale, reabilitări, modernizări și dotări de unități școlare, reabilitarea cinematografului Cozla, modernizarea transportului public de persoane și achiziția de autobuze electrice, modernizarea stașiilor de așteptare. Proiectele care vizează transportul public de persoane vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Județean, proprietarul firmei de transport public local.

Faptul că ne-au fost deja aprobate proiecte depuse, dar și garanția aprobării celor care se află în analiză, ne îndreptățesc să spunem că aceasta este calea corectă de dezvoltare a orașului nostru, de aceea, și în perioada următoare vom continua să depunem proiecte pe toate axele de finanțare deschise de Comisia Europeană.

Toate aceste proiecte, odată implementate, vor genera o  dezvoltare accelerată a municipiului Piatra-Neamț și creșterea calității vieții cetățenilor.

 

  1. Programul de Guvernare Locală, obiective realizate în 2018

Am preluat la începutul acestui an în administrare proprie Ștrandul Municipal.  În doar 2 luni  am pregătit ștrandul astfel încât  să devină atractiv, printr-o administrare mult mai eficientă. Am realizat lucrări de investiții și întreținere care au facut ca  ștrandul sa redevină un punct de atracție. Amenajările peisagistice, întreținerea spațiilor verzi și plantările de arbori, reparația mobilierului, modernizarea locurilor de joacă și a terenurilor sportive, reparații în zona bazinelor și a echipamentelor aferente, modernizarea zonei de plajă, reabilitarea zonei de grătare, reparații ale aleilor pietonale și ale căilor de circulație auto sunt câteva dintre lucrările executate până la deschidere.

Toate aceste preocupări, conctretizate în lucrări de întreținere și modernizare, executate cu personalul propriu și societățile Consiliului Local, au făcut ca gradul de atractivitate să crească, iar numărul celor care s-au bucurat de clipe de relaxare să fie din ce în ce mai mare.

Modernizarea străzilor a reprezentat o prioritate și  în acest an. Am reușit să  asfaltăm în acest an încă 14  străzi pietruite: Cetinei, Bălțătești, Cicoarei, Dudului, Lalelelor, Macului, Mărțișor, Peste Punte, Nucului, Bahrin, Cucului, Ciocârliei, Spicului, Barajului. Din cei 163 km de străzi din municipiul nostru mai avem de modernizat acum doar 11.8 km , ceea ce reprezintă cca. 7% din totalul străzilor.  

În aceste condiții, suntem tot mai aproape de atingerea obiectivului propus: Piatra-Neamț, un oraș cu toate străzile asfaltate.

Am continuat într-un ritm susținut reparațiile capitale ale străzilor asfaltate care aveau un grad avansat de uzură și aproximativ 80.000 mp de străzi din oraș au beneficiat în acest an de acest tip de intervenție. Bd. Dacia, Str. Eroilor, Str. Burebista, Str. Liliacului, Str. Oituz, Str. Dimitrie Leonida, Bd. 9 Mai,  Str. Bistritei, Str. Dărmănești sunt câteva exemple de străzi pe care a fost frezat asfaltul pe tronsoanele afectate si s-a turnat un covor asfaltic nou.  În paralel, s-au realizat pe tot parcursul anului lucrări de reparații locale ale căilor de circulație și ridicarea la cota a căminelor rețelelor de utilități.

Pentru fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic am realizat: 4 semafoare cu comandă manuala (două pe strada Gral. Nicoale Dăscălescu, unul la Muzeul de Istorie și unul la Piața Centrală, pe Bd. 9 Mai), separatori de banda pe Bd. Decebal (zona intersecției cu strada Eroilor), finalizarea amenajării sensului giratoriu de pe Bd. Decebal din zona Bisercii Precista nouă, amenajarea sensului giratoriu de la gară, refacerea marcajelor rutiere și marcaje suplimentare la trecerile pentru pietoni, montarea de piloni de protecție a pietonilor în zona trecerilor pentru pietoni periculoase și în zona intersecțiilor cu vizibilitatea obturată de parcarea mașinilor.

Urmând modelul orașelor europene, am semnat contractul pentru realizarea  unei rețele de canalizație subterană pentru cablurile de internet și telefonie.

Municipiul Piatra-Neamț a fost în luna mai a acestui an  câștigătorul  trofeului la  secțiunea „Mobilitate Urbană” în cadrul concursului „Orașe Durabile” organizat de Ambasada Franței la București, un premiu care ne-a onorat și ne determină să continuăm pe același drum.

Tot în acest an am preluat în administrarea primăriei pârtia de schi, am realizat lucrările necesare unei bune funcționări, am finalizat reglementările locale în privința administrării și funcționarii pârtiei de schi și a telescaunului. Compartimentul specializat creat la începutul acestui an în cadrul primăriei deservește vara ștrandul municipal, iar în sezonul rece se ocupă de pârtia de schi.

Am reorganizat activitatea de reparare și întreținere a celor 50 de locuri de joacă din oraș, am efectuat lucrări de reparare și modernizare a mobilierului urban, am achiziționat 200 de bănci, 100 coșuri de gunoi, am montat 30 de rastele pentru biciclete, am reabilitat punctul Belvedere de pe dealul Cozla  și am modernizat încă 11 foișoare de odihnă și relaxare. Deasemenea, am achiziționat 50 de echipamente fitness care vor fi montate în primăvara anului viitor în trei zone publice ale orașului.

Am realizat lucrări de întreținere a spațiilor verzi și amenajări peisagistice, unele dedicate Centenarului Marii Uniri (de exemplu amenajarea sensului giratoriu de la Hotel Ceahlău). Menținerea statutului de oraș curat al municipiului Piatra-Neamț a fost o prioritate și în acest an. Pe lângă activitățile curente de curățenie, am realizat în primavara acestui an o nouă ediție „Piatra Curată” în care am implicat și cetățenii orașului în activități de curățenie, ecologizare, plantare de arbori și arbuști.

Am refăcut fațada blocului 10 de pe Aleea Margaretelor, blocul afectat de incendiul de anul trecut și ne-am implicat în sprijinirea locatarilor blocului D5 de pe strada Dimitrie Leonida, afectat tot de un incediu în toamna acestui an. Am finalizat, recepționat și am început să repartizam locuințele de la mansarda blocului G6 de pe Bd. Decebal.

Am achiziționat seturi de echipamente noi pentru iluminatul festiv de sărbători care au fost montate în patrulaterul central al orașului.

 

  1. Educație, sănătate, sprijin pentru familliile tinere, servicii sociale

În acest an au fost alocați pentru lucrări de investiții, reparații și dotări  în unitățile școlare pietrene 1.812.600 lei. S-au acordat un număr de 840 burse sociale pentru elevi, însumând 381.400 lei. Am finalizat și pus în funcțiune rețeaua de alimentare cu gaz și centralele termice pentru școala și grădinița din Văleni și astfel toate unitățile școlare din Piatra-Neamț beneficiază de încălzire centralizată.

Municipiul Piatra-Neamț a fost în acest an gazda pentru evenimente educaționale importante. Olimpiada Națională de Biologie, Olimpiada Internatională de Informatică, Olimpiada Naționala Corală, Olimpiada Naționala de argumentare, dezbatere și gândire civică sunt câteva exemple de manifestări importante din domeniul educației găzduite de municipiul nostru cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamț.

Centrul de Excelență a beneficiat din partea Primăriei Piatra-Neamț de alocarea unei sume de 364.100 lei. Au fost premiați elevii care au obținut performanțe la olimpiadele școlare naționale și internaționale cu un buget de 46.700 lei.

Olimpicii orașului sunt promovați de către municipalitate pe panourile publicitare din oraș.

Am premiat  anul acesta și elevii care au obținut media zece la examenul de Bacalaureat.

Am oferit elevilor care provin din familii cu venituri modeste ghiozdane gratuite la început de an școlar. Am acordat gratuități la transport elevilor care provin din familii cu venituri de până în 700 lei pe  membru de familie.

Am sprijinit și învățământul superior de stat prezent la Piatra-Neamț printr-o strânsă relaționare, prin investiții în spațiul alocat  Academiei de Muzică Gheorghe Dima și acordarea în folosință gratuită a unui spațiu pentru filiala Academiei de Studii Economice prezentă la Piatra-Neamț.

Am realizat un nou centru de permanență, deschis în luna mai a acestui an în cartierul Dărmănești. Astfel prin implicarea municipalității pietrene avem astăzi în oraș un număr de șapte centre de permanență care acoperă toate cartierele orașului și reprezintă un sprijin real, prin serviciile medicale primare acordate în proximitatea locuinței pentru mii de pietreni în fiecare lună.

Am amplasat în centrul orașului, zona complexului Pietricica, un container pentru obiecte de îmbrăcăminte și jucării care s-a bucurat de un real succes și a dovedit încă odată generozitatea populației din Piatra-Neamț. Obiectele donate de pietreni au fost distribuite persoanelor aflate în nevoi.

De gratuitate la transportul public au beneficiat în acest an și pensionarii cu venituri de până la 1000 de lei, precum și alte categorii de persoane vulnerabile, urmând ca pentru anul viitor să extindem gratuitățile la transport.

Am premiat anul acesta 120 de cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Cu ocazia Zilei Veteranilor de război am felicitat și premiat veteranii de Război din Piatra-Neamț în semn de recunoștință față de eroismul manifestat în apărarea țării.

În prima jumatate a anului am reușit să acordăm locuințe ANL tuturor solicitanților eleigibili și am deschis o nouă sesiune pentru depunerea cererilor care este acum în procedura de repartizare a locuințelor.

Au fost alocate în anul 2018 un număr de 161 locuințe din fondul public dintre care : 112 locuințe ANL, 39 locuințe sociale, 10 locuințe de serviciu. Este pregatită documentația și aprobată finanțarea pentru un nou bloc ANL care va începe să fie construit anul viitor în cartierul Dărmănești și care cuprinde locuințe pentru specialiștii din sănătate, un sprijin pentru medicii care profesează în orașul nostru. Mai sunt pregătite proiecte pentru încă două blocuri ANL, unul dedicat tinerilor până în 35 de ani și unul dedicat specialiștilor din educație.

La capitolul activitate în zona socială am continuat să oferim servicii de calitate populației vulnerabile, am dezvoltat serviciile nou înființate și am stimulat incluziunea socială. Eforturile Primăriei Piatra-Neamț în acest domeniu au  fost recunoscute la Gala Excelenței în Administrație prin premiul obținut pentru serviciile sociale oferite populației orașului.

 

  1. Servicii publice de calitate, ordinea și linistea publică, sprijinirea aociațiilor nonguvernamentale, culturii și sportului local

Am preluat în administrare proprie, am reabilitat și am redeschis pentru public Baia Comunală, un obiectiv de tradiție din Piatra-Neamț.

În ultimii doi ani am înființat un număr de 761 noi locuri de parcare de reședință (427 în 2017 și 334 în 2018) ajungând acum la 17.633 de locuri de parcare de reședință în întreg orașul.

Ordinea și liniștea publică au ocupat un loc important în agenda anului 2018. Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea faptelor antisociale, am amplasat în acest an încă 32 de camere de supraveghere video în punctele importante ale orașului. Am dotat Poliția Locală cu un autovehicul nou pentru intervenție și transport persoane. Am organizat mai multe acțiuni pentru combaterea cerșetoriei, dintre care s-a evidențiat campania organizată în luna august, intititulata „Nu, Cerșetoriei!”. Poliția Locală Piatra-Neamț a aplicat  în acest an peste 9500 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.650.000 lei. O atenție deosebită a fost acordată sancționării persoanelor care tulbură liniștea și ordinea publică,  încalcă normele de conviețuire socială, distrug bunuri publice sau apelează la mila cetățenilor .

ONG-urile locale au beneficiat de trei sesiuni de finanțare prin care am sprijinit financiar cu aproximativ 900.000 lei proiecte de interes local.

Sala Polivalentă din Piatra-Neamț a găzduit și în acest an competiții importante. Pe lângă jocurile oficiale ale echipelor locale de handbal, volei sau futsal s-au desfășurat în acest an în sala din strada Mihai Viteazu: meciul de Cupa Davis România-Luxemburg, prima ediție a concursului de dans sportiv Ray`s Dance Cup, Campionatul Național de Box pentru juniori, Gala Dynamite Fighting Show, două meciuri ale naționalei României U 19 de futsal.

Am sprijinit echipa locală de fotbal CSM Ceahlăul Piatra-Neamț precum și cluburile de copii și juniori. Stadionul Ceahlăul a beneficiat de lucrări de reparații și întreținere, iar printr-un parteneriat cu Federația Română de Fotbal am reușit înlocuirea gazonului sintetic.

Membrii merituoși ai comunității noastre au beneficiat de atenția autorității locale și au fost recompensați pentru activitate și implicare în viața comunității. Pictorul Gheorghe Vadana și omul de cultura Emil Nicolae sunt două exemple sugestive de personalitati locale care au primit anul acesta titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Piatra-Neamț.

 

  1. Transparență decizională și comunicare cu cetățenii

În acest an, un număr de 1296 de persoane au apelat la serviciul de audiențe  dintre care peste 400 de persoane au fost primite în audiență de conducerea primăriei pietrene.

Pentru a veni în sprijinul pietrenilor am inițiat și organizat periodic audiențe online a căror impact a fost de peste 15.000 de persoane la fiecare sesiune. Am implementat  începând cu a două jumătate a acestui an o aplicație comodă, simplu de utilizat și modernă, Piatra Neamt City App care oferă cetățenilor posibilitatea să semnaleze cu ușurință  incidente constatate în oraș. Aplicația are și o componentă de promovare a orașului foarte utilă pentru turiștii care ne vizitează. Implementarea aplicației CityApp a dus la premierea municipiului Piatra-Neamț în toamna acestui an, în cadrul concursului național  „Smart Cities of Romania 2018” la categoria Politici și strategii pentru comunități sustenabile inteligente.

Am premiat performanța locală la începutul fiecărei ședințe de Consiliu Local și în acest an. Considerăm că oamenii merituoși ai orașului trebuie răsplătiți, promovați și încurajați să continue să obțină performanțe deosebite în domeniile de activitate în care activează.

 

  1. Creșterea atractivității turistice a municipiului Piatra-Neamț

Am continuat și anul acesta să fim prezenți la principalele manifestări din domeniul turismului pentru a ne promova orașul în vederea creșterii numărului de turiști care ne vizitează, cu efecte benefice asupra economiei locale.

Pentru promovarea celei mai importante zone istorice și culturale a orașului Piatra-Neamț am amplasat, printr-un parteneriat, o cameră video live la Curtea Domnească.

Am realizat un calendar de evenimente pe care l-am promovat și completat cu manifestări dintre care unele dedicate Centenarului Marii Uniri. „Hora Unirii”, „Festivalul Dacic Petrodava”, „Sărbătoarea Curții Domnești” , „Piatra Fest 2018”, sunt manifestări devenite tradiție  care au adunat mii de pietreni pe platoul de la Curtea Domnească în acest an. Cei 100 de ani de la evenimentele istorice ale anului 1918 au fost marcați la Piatra-Neamț prin numeroase manifestări.

Evenimentele „Povestea Romaniei Mari”, concursul școlar „Centenarul Marii Uniri”, „Centenarul Filmului Românesc”, „Declarația de reunire cu Basarabia” adoptată în 27 martie 2018, „Declarația solemnă” adoptata în 28 noiembrie, dezvelirea unei plăci omagiale dedicată Centenarului, înfrățirea cu municipiul Edineț din Moldova de dincolo de Prut, semnată chiar la 1 Decembrie 2018, sunt câteva exemple de activități prin care am celebrat cei 100 de ani de la Marea Unire și am omagiat înaintașii care au realizat unirea.

În linii mari, acestea au fost preocupările administrației locale în acest an. Cu siguranță că, exact ca într-o casă, mereu mai este câte ceva de făcut. Dar suntem o comunitate unită, membrii unei familii care trăiesc în armonie și bună înțelegere. Consider că suntem pe drumul cel bun, iar investițiile, în special cele realizate cu fonduri europene, vor face ca orașul nostru să devină din ce în ce mai atractiv, cu un grad de confort cât mai apropiat de zonele urbane dezvoltate ale Uniunii Europene.

Vă mulțumesc pentru buna colaborare, pentru că v-am simțit aproape, dornici, ca și mine, să facem din Piatra Neamț un oraș în care fiecare să-și dorească să trăiască, să se simtă respectat.

Vă asigur de prețuirea și respectul meu și vă invit să fim parteneri și în anul 2019.

Dragos Chitic, 

Primarul Municipiului Piatra Neamț


Admin
de Admin decembrie 21, 2018 15:12
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns