Proiect comun al Colegiului de Informatică Piatra Neamț și al DGASPC cu privire la copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

Admin
de Admin februarie 23, 2018 13:30 Updated

Efectele în plan social și emoțional asupra copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate au fost principalele teme ale acțiunilor derulate în parteneriat în această săptămână de Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Activitățile fac parte dintr-un proiect mai amplu demarat de unitatea de învățământ sub coordonarea psihologului Olga Panainte și a directorilor Daniela Neamțu și Vasile Diaconu.

Activitățile, susținute de Eugen Simion, șeful Serviciului de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Exploatare din cadrul DGASPC, au constat în întîlniri cu elevii a patru clase de liceu – clasele a XI-a E și F  și a IX-a C și F – cu scopul de a evalua efectele plecării părinților asupra copiilor dar și de a minimaliza efectele nedorite asupra acestora. Activitățile au constat în prezentări ale unor date statistice, ale unor studii de caz, ale unor filmulețe dar și în discuții interactive și ateliere de lucru ce au avut menirea să îi determine pe tineri să își spună frustrările și să îi ajute să identifice soluții constructive și benefice la situațiile cu care se confruntă. Copiii au fost extrem de receptivi, de participativi și au solicitat lămuriri punctuale în situații concrete. La toate aceste acțiuni au fost prezente și cadrele didactice, diriginții claselor respective dar și psihologul unității de învățământ.

În județul Neamț, potrivit datelor raportate de primării, există aproximativ 5.000 de copii ai căror părinți sunt plecați în străintătate. Dintre aceștia, aproape 1000 au ambii părinți plecați, restul având câte un părinte absent. Cei mai mulți dintre copii se află în îngrijirea rudelor pînă la gradul IV, dar sunt și copii care se află în sistemul de protecție din județ, ei fiind în plasament familial, la asistenți maternali profesioniști, în centre rezidențiale, etc.

Potrivit statisticilor și studiilor, copiii care rămân acasă în grija bunicilor, rudelor, vecinilor sau în sistemul de protecție, prezintă un risc crescut de abandon școlar, de comunicare defectuoasă, de dezvoltare a depresiilor sau chiar apariția tendințelor suicidare, probleme comportamentale, expunerea la anumite situații de risc precum o viață sexuală precoce, consum de droguri sau alte subsatanțe interzise, etc.

DGASPC Neamț a derulat în ultimii ani mai multe proiecte în parteneriat cu diverse ONG-uri sau instituții publice cu scopul de a informa și consilia părinții asupra obligațiilor pe care le au, de a informa asupra consecințelor pe care separarea familiei o poate avea asupra copiilor dar și proiecte ce au oferit servicii concrete precum o masă caldă zilnic, programe de tip „școală după școală“, ajutor la lecții, consiliere psihologică, servicii de logopedie, etc. De asemenea, colaborăm cu toate unitățile de învățământ din județ iar acolo unde este nevoie, oferim prin intrermediul serviciilor specializate de la nivelul Direcției consiliere psihologică tuturor copiilor aflați în dificultate.


Admin
de Admin februarie 23, 2018 13:30 Updated
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget