Operaţiune de salvare de aproape 10 ore, în masivul Ceahlău

Admin
de Admin mai 2, 2018 13:01

Marţi, 1 mai, in jurul orei 22:00, dispeceratul Serviciului Salvamont Neamţ a fost anuntat că o persoană era dată disparută de către aparţinători şi că aceasta se rătăcise de grup în zona Curmăturii la Scaune – Curmătura Stanilelor Mari – Masivul Ceahlău.

O echipă operativă care a plecat din Baza Durău, unitatea canină specială de cautare şi cu o echipă plecată simultan din Baza Salvamont Dochia. În jurul orei 23.50, salvatorul montan Razvan Andrieş aflat în peretele Curmăturii Stănilelor reperează acustic victima undeva în pereţii de deasupra canionului Cheia Mare – Piatra Sură, între Culcuşul Caprioarelor şi Vf. Pietrei Sure. Efectuază traverseul canionului şi în jurul orei 1:00, prima echipa de intervenţie ajunge în partea expusa a Vf. Pietrei Sure, unde a găsit victima fără afecţiuni medicale.

Bărbatul de 43 de ani, din judeţul Neamţ, se rătăcise de grup în cursul după-amiezii în timp ce cobora de la Cabana Dochia pe un traseu nemarcat şi împreună cu câinele său, dupa escaladarea mai multor vâlcele înclinate şi brane stâncoase, ce nu mai puteau fi coborâte fără echipament special, rămăsese blocat în noapte deasupra unor pereţi de aproape 200m.

În scurt timp echipa de salvare a realizat extragerea celor doi, operaţiune care necesita echipa de suport şi echipament suplimentar.

La ora 03:30 echipa suport cu echipament special de iluminat, corzi de 200 m lungime, echipament tehnic, dar şi medical, a făcut joncţiunea cu echipa de intervenţie unu. A treia echipă a intrat direct prin canion, escaladând cascadele pentru a suplimenta şi asista coborârea. Au urmat lansări tehnice ale salvatorilor, ale victimelor, rapelurile de evacuare ale celor care asigurau asistenţa atelierelor de asigurare.

Când toate cele trei echipe s-au regrupat în fundul canionului era deja dimjneaţă. Operatiunea de salvare a durat aproape 10 ore şi s-a terminat în jurul orei 08:00.


Admin
de Admin mai 2, 2018 13:01
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget