O cisternă plină cu substanţe periculoase implicată într-un accident pe DN2. S-a intervenit cu 2 macarale pentru a îndepărta pericolul.

Admin
de Admin februarie 26, 2018 12:27

Sâmbătă, 24 februarie, în jurul orei 11:30, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui accident rutier pe E85 (DN2), în apropierea turnului de apă din comuna Săbăoani. În evenimentul rutier a fost implicată o autocisternă încărcată cu 23 tone de butanol și octanol.

La fața locului s-au deplasat, de la Detașamentul de pompieri Roman, treisprezece pompieri militari cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea și un echipaj de prim ajutor cu o ambulanţă SMURD, iar de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț s-a deplasat o autospecială complexă de primă intervenție la incendii, salvare și prim ajutor cu echipa de cercetare și intervenție la incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Ajunși la locul evenimentului, pompierii militari au identificat o autocisternă, înmatriculată în Ucraina, încărcată, în cele două compartimente, cu 5 tone de butanol și 18 tone de octanol, răsturnată în afara parții carosabile a sensului de mers Roman – Iași. În urma accidentului nu au rezultat victime și nu au fost identificate scurgeri de substanțe din cisterna, doar scurgeri de carburant din rezervorul de combustibil.

Având în vedere gradul de pericol și complexitatea deosebită a intervenției s-a luat decizia închiderii traficului rutier pe ambele sensuri și s-a redirecționat traficul pe o rută ocolitoare (DJ207B). De asemenea, pentru conducere și coordonarea integrată a forțelor, la fața locului s-au deplasat Prefectul județului Neamţ – Vasile Panaite și Lt. Col. Mitrea Mihai Ciprian – împuternicit inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Petrodava” al județului Neamț.

Salvatorii au asigurat măsurile specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor de la acumulatori şi au iluminat zona.

Poziţia în care era amplasată cisterna nu permitea transvazarea celor două compartimente. În acest context a devenit imperativă necesitatea de a aduce cisterna în poziţie normală, care ulterior să permită transvazarea.

Având în vedere greutatea totală de 39 de tone, a fost necesară identificarea a două automacarale de mare tonaj, care să permită aşezarea pe roţi a cisternei. Identificarea macaralelor şi a operatorilor acestora a necesitat timp deoarece evenimentul a avut loc într-o zi de week-end. În final, am beneficiat de serviciile unui operator economic din judeţul Bacău, care a trimis la faţa locului două automacarale de 40 respectiv 70 de tone.

Ulterior cisterna a fost depozitată în incinta unui operator economic, la distanţă de siguranţă faţă de locuinţe.

Misiunea salvatorilor s-a încheiat după miezul nopţii, în jurul orei 3:00 am.


Admin
de Admin februarie 26, 2018 12:27
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget