Mușcată de șarpe

Admin
de Admin iulie 8, 2015 23:14

muscatura_sarpeLipsa serului anti-viperin din unitățile sanitare continuă să pună în pericol viata pacienților. O femeie de 48 de ani a ajuns, cu mușcături de șarpe la membrele inferioare, la spitalul orășenesc din Târgu Neamț, iar medicii au fost la un pas să nu o poată salva.

 

Pacienta a fost adusă cu o ambulanță, după ce rudele au sunat speriate la 112. La spital, însă, situația s-a rezovat abia după câteva ore, pentru că nicio unitate sanitară din județul Neamț nu avea ser antiviperin. Inițial s-a pus problema solicitării unui elicopter SMURD, care să o transporte pe femeie la Iasi, însă – culmea –  nici acolo nu s-a găsit antidotul.

 

„Pacienta a fost adusă de o salvare, dintr-o localitate apropiată de Târgu Neamț, și prezenta mușcături de șarpe pe un membru inferior. Acum este stabilă  hemo-dinamic, dar deocamdată nu avem ser antiviperin, și nu am găsit nicăieri în județul nostru. De asemenea, nu mai au nici la Iași, și am contactat  Centrul Operațional  pentru Situații de Urgență din București, iar de acolo s-a contactat un spital din județul Suceava. De acolo ni se va trimite acest antidot, pacienta așteaptă sub supravegherea nastră să i se poată administra”, a declarat dr. Gabriela Bercea,  medic specialist în medicină de urgență, la Spitalul Orășenesc din Târgu Neamț.

 

Serul antiviperin este un produs pe care unitățile sanitare nu îl au pe stoc, pe motiv că ar fi prea scump, iar cazurile care necesită un astfel de antidot nu sunt foarte des întâlnite. În județul Neamț însă, în fiecare an apar pacienți mușcați de șerpi, care provin mai ales din zona masivului Ceahlău și din comunele din zonă. De altfel la Tarcău, de exemplu, este cunoscută o specie de viperă –  vipera de Tarcău – a cărei mușcătura este fatală dacă serul antiviperin nu este administrat în cel mult 2-3 ore.

 


Admin
de Admin iulie 8, 2015 23:14
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget
Rifil