Expoziție temporară la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

Admin
de Admin aprilie 20, 2022 14:45

Expoziție temporară la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

În perioada 16 aprilie-30 iulie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț este organizată expoziția temporară ,,Cercetările arheologice preventive de la Mănăstirea Văratec (2021)”. Principalul obiectiv al expoziției este acela de a valorifica principalele rezultate ale săpăturilor arheologice care s-au desfășurat la Biserica ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Mănăstirii Văratec.

Așezământul ecleziastic amintit a fost construit în anul 1844 pe locul vechiului cimitir al mănăstirii. Cu prilejul recentelor cercetări s-a confirmat faptul că în perimetrul respectiv a funcționat, pe tot parcursul sec. XIX, un spațiu funerar extins.

Investigațiile arheologice de la Mănăstirea Văratec au o anumită importanță și prin prisma faptului că a putut fi investigat, în bună măsură, un cimitir al unei obști monahale din sec. XIX, fiind recuperat și un inventar specific.

În expoziția temporară pot fi admirate monede descoperite în morminte, două cruciulițe de lemn, o sticlă și documentul care s-a aflat în interiorul ei, mai multe cărămizi cu inscripții, dar și pietre de mormânt ale monahilor.

Restaurarea pieselor de metal a fost realizată de colega noastră dr. Otilia Mircea, de la Muzeul de Istorie Roman iar piesele de lemn au fost restaurate în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, Suceava.


Admin
de Admin aprilie 20, 2022 14:45
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns