MIPE a trimis în luna octombrie declarații de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate României

Admin
de Admin noiembrie 3, 2023 09:17

MIPE a trimis în luna octombrie declarații de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate României

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în luna octombrie a.c. documentele pentru rambursarea de fonduri europene în valoare de 928 milioane euro, în cadrul programelor operaționale 2014-2020.

Cele mai mari sume au fost solicitate spre rambursare au fost în cadrul Programului Operațional Regional – 342,5 milioane euro, Programului Operațional Infrastructură Mare – aproape 371 milioane euro și Programului Operațional Capital Uman – aproape 138 milioane euro. Documentele au fost trimise Ministerului Finanțelor, urmând ca după certificare să fie transmise Comisiei Europene.

„Lucrăm într-un ritm accelerat pentru atragerea fondurilor alocate, pentru a atinge o rată de absorbție cât mai mare. Așa cum știm, acest an este ultimul în care mai pot fi realizate cheltuieli eligibile din sumele alocate pentru perioada de programare 2014-2020, iar banii europeni au un rol major în susținerea și dezvoltarea economiei”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Valoarea sumelor solicitate spre rambursare, în octombrie 2023, în cadrul Programelor gestionate de MIPE:

Programul Suma solicitată

(octombrie 2023)

Programul Operațional Regional 342,5
Programul Operațional Infrastructură Mare 370,9
Programul Operațional Capital Uman 137,7
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 28,1
Programul Operațional Competitivitate 24,4
Programul Operațional Capacitate Administrativă 13,0
Programul Operațional Asistență Tehnică 11,4

 

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile realizate din fonduri europene în cadrul proiectelor finanțate. Reamintim că în luna septembrie 2023, MIPE a transmis documentele pentru rambursarea a 900 milioane euro.

În prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate. După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.

Admin
de Admin noiembrie 3, 2023 09:17
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns