Expoziţie dedicată lui Ştefan cel Mare la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ

Admin
de Admin septembrie 5, 2018 12:48

Expozitie muzeul de istorie stefan cel mareComplexul Muzeal Județean Neamț (CMJN) anunță deschiderea expoziției temporare „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”. Vernisajul va avea loc vineri, 7 septembrie, începând cu ora 17:00, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț (MIAPN).

În vara anului 2017, la aniversarea a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a Domnitorului Ștefan cel Mare, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Bucovinei au demarat proiectul expozițional Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Suceava și de cel al Ministerului Culturii și Identității Naționale. La acest demers expozițional s-au alăturat instituții muzeale de prestigiu: Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul Judeţean „Ștefan cel Mare” (Vaslui), şi Muzeul „Arta Lemnului” (Câmpulung Moldovenesc).

După vernisajul de la Suceava, expoziția a fost itinerată la Iași de Muzeul de Istorie al Moldovei (în 2017), iar în perioada 26 aprilie – 28 iulie 2018 a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, urmând ca în cursul anului curent să poată fi admirată, de asemenea, la Piatra-Neamț (7 septembrie-2 noiembrie) și Alba Iulia, în preajma datei de 1 decembrie.

Prin acest eveniment, cel mai mare dedicat domniei lui Ştefan cel Mare după anul 2004, organizatorii și-au propus să readucă în atenţia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Personalitatea lui Ștefan cel Mare rămâne una dintre cele mai luminoase ale istoriei noastre, iar urmașii urmașilor lui îi cinstesc amintirea chiar și după mai bine de 500 de ani de la moartea sa. Deşi în zilele noastre avem puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, în expoziţie sunt prezente piese remarcabile. Pentru o imagine cât mai complexă a epocii lui Ștefan cel Mare, expoziția conține peste 300 de obiecte: manuscrise, icoane, bunuri arheologice descoperite în cursul cercetărilor de la Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Hârlău, Botoșani, Târgu Trotuș, aparţinând secolelor XV-XVII: arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă și textile arheologice.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 7 septembrie – 2 noiembrie.


Admin
de Admin septembrie 5, 2018 12:48
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Anunturi

Program Vacante Muzicale 2019

Urmăreşte-ne pe facebook!

Vrei să faci parte din echipa noastră? Oferim salariu motivant!

TeleM Neamţ face angajări pentru posturile de reporter – redactor şi agent marketing.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV la adresa de email: telemneamt@gmail.com.