Elevi nemțeni prezenți la o expoziție internațională de arte vizuale, la Hong Kong

Admin
de Admin noiembrie 12, 2019 11:46

În perioada 1-4 noiembrie 2019 a avut loc în Hong Kong  Art Next Expo– una dintre cele mai mari expoziţii internaţionale de arte vizuale pentru tineri artişti plastici care a reunit peste 100 de participanţi din numeroase ţări. Expozanţii s-au bucurat de prezenţa, pe tot parcursul expoziţiei, a unui public avizat şi extrem de numeros, alcătuit din curatori, colecţionari de artă, ataşaţi culturali, membri ai ministerelor culturii şi educaţiei din Hong Kong, elevi şi studenţi, localnici şi turişti. Evenimentul a constituit o platformă foarte importantă de prezentare şi promovare a ţărilor participante, prin intermediul lucrărilor de artă de înaltă ţinută şi implicit prin artiştii reprezentanţi.

Art Next expo a fost fondat în 2015 şi este singura expoziţie bienală şi târg de artă internaţional pentru tinerii artişti emergenţi din întreaga lume. Evenimentul pune faţă în faţă cei mai valoroşi tineri artişti ai momentului de pe tot mapamondul, curatori şi colecţionari de arta. In 2017 evenimentul, organizat de guvernul din Hog Kong a prezentat 100 de tineri artişti selectati din 19 tari. Ediţia acesta este organizată de guvernul din Hong Kong în parteneriat cu Academii de artă, galerii şi consulatele ţărilor participante, precum şi muzee de prestigiu din întreaga lume.

România a fost selectată să participe cu lucrările a trei  elevi: Maria Dima din Bucureşti, Miruna Morţe şi Laurenţiu Păr din Piatra Neamţ.

Cei doi elevi pietreni au fost invitaţi să participe şi in mod direct, însoţiţi de către profesorul lor coordonator – Cristina Petrariu, la deschiderea oficială a expoziţiei şi la celelalte manifestări din agenda evenimentului.

MIRUNA MORTE

MIRUNA MORTE

Miruna Ioana Morţe şi Laurentiu Păr lucrează sub coordonarea prof. Cristina Petrariu de peste un deceniu, participând la cursurile Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor dar şi la Atelierul de Arte din Cadrul Asociaţiei Culturale “Arte. Ro”, unde sunt membri senior student, voluntari în foarte multe proiecte internaţionale (expoziţii, workshopuri, festivaluri, s.a.). In urma participării lor la numeroasele concursuri de prestigiu destinate elevilor pasionaţi de pictură şi desen, cei doi talentaţi elevi au obţinut foarte multe premii, meritele lor fiind răsplătite de jurii de specialişti din Japonia, Hong Kong, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Portugalia, Statele Unite, Israel, Turcia, şi multe altele.

Curatorul din Hong Kong care s-a ocupat de pavilionul European, reputatul profesor , arhitect şi artist vizual Henry Lau, împreună cu doamna profesor Iris Lee, au selectat 13 elevi care au aplicat dosare cu  portofolii deosebite si cv-uri impresionante pentru participarea la acest eveniment. Au contat foarte mult în procesul de jurizare şi selectie, premiile internaţionale şi participarile celor selecţionati la Festivaluri dedicate artei tinere.

Urmărind activitatea didactică internaţională şi premiile pe care le-au obţinut în decursul timpului şi evaluând portofoliile elevilor aplicanti, juriul Art Next Expo a decis ca România să fie reprezentată la acest excepţional eveniment de catre elevii mai sus mentionati. Au mai participat elevi din Serbia, Turcia, Israel, Macedonia, Rusia.

LAURENTIU PAR

LAURENTIU PAR

Cei doi elevi pietreni împreună cu profesorul coordonator au vizitat numeroasele pavilioane ale expoziţiei desfasurată pe cele doua niveluri ale PMQ, interacţionând cu artiştii participanţi, au planificat colaborări şi schimburi de experienţă, dar au avut prilejul şi să exploreze turistic Hong Kong-ul, bucurându-se de atmosfera unică a portului Virgia Harbour, a punctului de observaţie Virginia Peak, a străzilor aglomerate din Mong Kok şi Kowloon, simţindu-se copleşiti de pădurea de zgârie nori din zona Central unde au şi locuit timp de 6 zile, de aglomerările urbane de pe insulă dar şi de atmosfera patriarhală din Sai Kung, cu portul său, straduţele înguste cu case tradiţionale şi numeroasele restaurante specifice.

”Le mulţumesc organizatorilor şi juriului pentru decizia de a-i alege pe tânăra artistă bucureşteancă si pe cei doi elevi ai mei să reprezinte arta tînără din România la o manifestare atât de prestigioasă. Pentru mine personal, acest fapt constituie cel mai bun feedback posibil deocamdată şi cea mai bună confirmare a muncii mele didactice şi artistice.

Ii felicit pe Miruna şi pe Laurenţiu pentru performanţa lor, şi le doresc răbdare, consecvenţă şi să creadă în ei înşişi şi că pot ajunge la un nivel la care pot schimba lucruri care contează.  Lucrez cu cei doi copii de când aveau 6 ani. Am pus bazele formării lor artistico-plastice şi i-am ajutat să se dezvolte etapă cu etapă. La tot efortul meu a contribuit foarte mult volumul lor uriaş de muncă şi capacitatea lor de înţelegere, precum şi orele de documentare  individuală. Au demonstrat inteligenţă, creativitate, consecvenţă şi seriozitate şi mi-a fost lesne să înţeleg repede că Arta e marele lor drum în viaţă. Din fericire, au avut suportul moral al părinţilor în acest sens, astfel încât, la momentul potrivit, i-am pregătit pentru admiterea la Liceul de Artă, unde au intrat cu nota maximă. Acum sunt colegi în clasa a-x-a la “Victor Brauner”, la secţia de artă decorativă şi design. Rezultatele lor  mă bucură şi îmi confirmă ceea ce am intuit despre ei încă din primul moment: că sunt doi oameni construiţi pentru performanţă.

L-am auzit recent pe îndrăgitul critic de artă Pavel Şuşară într-un interviu al Danielei Zeca- Buzura afirmând despre artă că nu consolează, ci formează . Mi-a placut zicerea domniei sale şi cred cu tărie ca arta multor artişti astăzi, departe de a fi pur decorativă este deopotrivă bucurie pentru ochi, dar şi concept, este formativă, este uneori militantă de-a dreptul. Sunt convinsă că mulţi dintre tinerii artişti contemporani vor schimba prin arta lor, tipare, mentalităţi, structuri sociale. Printre ei poate şi copii astăzi aparent obisnuiţi, din Piatra Neamţ sau de prin alte locuri, pe care îi vedem dimineţile cărându-şi mapele grele cu lucrări, pânzele şi culorile în goana lor spre o nouă zi petrecută în atelierul de pictură” a declarat prof. Cristina Petrariu.


Admin
de Admin noiembrie 12, 2019 11:46
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Vrei să faci parte din echipa noastră? Oferim salariu motivant!

TeleM Neamţ face angajări pentru posturile de reporter – redactor şi agent marketing.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV la adresa de email: telemneamt@gmail.com.