Debutul Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul”, ediţia a XXI-a

Admin
de Admin august 2, 2018 11:43

Astăzi, joi, 2 august, în ziua debutului ediţiei a XXI-a a Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul”, la ora 17:00, la sala “Ion Creangă” a Consiliului Judeţean Neamţ, va avea loc prezentarea oficială a delegaţiilor. De la ora 19:00, va începe spectacolul de debut al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.

Ca la fiecare ediţie desfăşurată în cei douăzeci şi şapte de ani de existenţă, şi în 2018 festivalul îşi păstrează caracterul itinerant. Ansamblurile participante vor oferi spectacole în oraşele din întreg ţinutul. Astfel, se va putea bucura de dans, muzică şi port popular publicul din Piatra-Neamţ (pe 2 şi pe 7 august), la Roman (3 august), Târgu Neamţ (4 august), staţiunea Durău din comuna Ceahlău (5 august), Bicaz (6 august).

Vineri, 3 august, cele douăsprezece ansambluri participante la ediţia a XXI-a a Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul” vor fi prezente în municipiul Roman.

De la ora 18:00 este programată parada portului, cântului şi dansului, care se va desfăşura pe  traseul cuprins între Primărie şi Parcul Municipal. De la ora 19:00, în Parc, romaşcanii sunt invitaţi la spectacolul artistic al oaspeţilor Festivalului.

Dintre ansamblurile care vor participa la festival

ANSAMBLUL FOLCLORIC POLONEZ „MALA POJANA” („MICA POIANĂ”), POIANA MICULUI (SUCEAVA)

Mala Pojana

A fost înfiinţat în anul 1990. Activează, încă de la început, sub patronatul Uniunii Polonezilor din România, cu sediul central în Suceava. Programul artistic cuprinde cântece şi dansuri tradiţionale poloneze din Poiana Micului, sat în care începuturile popularizării folclorului local datează din anul 1908. Atunci, un grup de săteni a participat, la Viena, la prezentarea minorităţilor din Imperiul Austro-Ungar

La prima ediţie a manifestării „Întâlniri bucovinene”, din 1990, care s-a desfăşurat în Polonia, la Jastrowie, grupul sucevean a debutat, prezentând obiceiuri şi tradiţii din Poiana Micului.

„Mala Pojana” a participat la festivalurile minorităţilor din România şi, în mod regulat, la manifestările organizate în ţară şi străinătate de Uniunea Polonezilor din România.

În prezent, ansamblul este format preponderent din copii şi tineri din Poiana Micului, cărora li se alătură şi un mic grup de „veterani”.

ANSAMBLUL DE CÂNTECE ŞI DANSURI „BURNASUL”, Teleorman

Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Burnasul” al Consiliului Judeţean Teleorman a fost înfiinţat la 1 septembrie 1990 şi, în scurt timp, a devenit un important mijloc de valorificare a creaţiei populare în întreaga Românie.

Valoarea acestui ansamblu a fost recompensată cu înalte distincţii la numeroase festivaluri autohtone şi internaţionale, în Egipt, Siria, Iordania, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Spania, Belgia. Din anul 1994, director al Ansamblului a fost prestigiosul interpret Liviu Vasilică. Printr-o muncă asiduă, el a reuşit să imprime acestuia o notă de acurateţe şi autenticitate rar întâlnite la alte ansambluri din ţară.

Orchestra este constituită din muzicanţi de înaltă valoare, care au cunoscut consacrarea datorită virtuozităţii şi stilului lor autentic de interpretare. Specifică este alternanţa orchestrală, între taraful tradiţional (ţambal, vioară, cobză, fluier, nai) şi formaţia completă, ce adaugă acestuia clarinetul, acordeonul şi trompeta.

Grupul vocal bărbătesc „Burnasul” demonstrează, de peste cincisprezece ani, că orice apariţie scenică înseamnă o adevărată lecţie de folclor autentic.

Formaţia de dansuri populare prezintă suite ce cuprind piese coregrafice din toate zonele ţării, de o mare valoare artistică şi documentară. De-a lungul timpului, formaţia a fost pregătită de coregrafi de seamă ai folclorului românesc: Tita Sever, Viorel Vatamaniuc, Emilian Dumitru sau Marin Barbu.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”

Fondat în 1971, în Piatra-Neamţ, Ansamblul activează sub egida Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ. Ansamblul „Floricică de la munte” cuprinde o formaţie de dansuri tradiţionale, o orchestră de folclor, dar şi o formaţie de obiceiuri de iarnă care aduce pe scenă cele mai frumoase jocuri de măşti specifice zonei Neamţ (căiuţii, capra, ursul, mascaţii, printre multe altele).

„Floricică de la munte”, prin tot ceea ce reprezintă, conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etnofolclorice româneşti.
De-a lungul timpului, Ansamblul a fost prezent pe scena unor prestigioase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate, în Franţa, Italia (Sicilia şi Sardinia), Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda.

Încă de la fondare, formaţia a câştigat importante premii naţionale la festivalurile de folclor din Iaşi, Constanţa, Bistriţa, Cluj-Napoca, Bacău, Suceava, Harghita, precum şi distincţii internaţionale la festivalurile de la Cracovia şi Zakopane (Polonia), Lovec şi Zavet (Bulgaria), Kikinda (Serbia), Champtoce şi Reims (Franţa), Quartu Santa Elena Sardegna (Italia), Katerini (Grecia) sau Adapazari (Turcia).


Admin
de Admin august 2, 2018 11:43
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget