Concert din colecţia folclorică a lui Anton Pann

Admin
de Admin octombrie 16, 2017 11:49

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – Extensia Piatra-Neamț deschid Stagiunea artistică 2017 – 2018 cu un CONCERT DE CÂNTECE DE LUME din colecția folclorică a lui Anton Pann. Protagonist va fi Ansamblul vocal-instrumental „FLORALIA“ al Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași, dirijor Irina Zamfira Dănilă.

Despre Ansamblul Floralia

Ansamblul Floralia al specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a fost înfiinţat în anul 2007, inițial sub forma unui cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi dascăl ieşean de muzică psaltică şi reputat bizantinolog. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin concerte susţinute la Chişinău – Republica Moldova (Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”) şi la Iaşi (la Filarmonica „Moldova” – în Aula Bibliotecii Centrale a Universității„Mihai Eminescu”.

Corul este îndrumat şi dirijat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine și Folclor muzicale de la Departamentul de Studii Muzicale Teoretice al Facultății menționate.

Ansamblul are un potenţial artistic ridicat, fiind alcătuit din profesori de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi din studenţi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi care urmează, în principal, Specializarea „Muzică religioasă”, dar şi alte specializări.

Dirijorul şi membrii ansamblului au o pasiune comună: dragostea pentru muzica autentică românească, eclesiastică de tradiţie bizantină, dar şi laică, de origine folclorică.

Obiectivul principal al formaţiei Floralia este de a promova muzica veche românească  și balcanică, de mare autenticitate, cu valoare de patrimoniu național și universal, în ţară şi în afara ei. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, am introdus în concertele noastre şi muzica tradiţională grecească, sîrbească și bulgărească.

Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului lumesc notat de Anton Pann  și a celui folcloric  autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul.

Data evenimentului

Evenimentul va avea loc miercuri, 18 octombrie 2017, de la ora 18:00,  la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Intrarea se face pe bază de invitație.

Relații la sediul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, str. Ștefan cel Mare nr.3A sau la telefon: 0233/214026.

Vă aşteptăm alături de noi!


Admin
de Admin octombrie 16, 2017 11:49
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns