- Dăruiește Viață, cu sprijinul ENGIE Romania, investește încă 800.000 euro pentru renovarea completă și extinderea secției de oncologie adulți din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias
- Managerul de fonduri de investiții Mozaik Investments a primit aprobarea pentru 25 mil. EUR prin inițiativa de capital de risc din PNRR administrată de Fondul European de Investiții
- ACSE „Costache Lupu“, spectacol pastoral-ecvestru în comuna Berești-Tazlău
- Un bărbat a rămas blocat sub un TIR în municipiul Roman
- Razie nocturnă pentru depistarea infracțiunilor stradale și a evaziunii fiscale
- Incendiu la o gospodărie din Urecheni provocat de un conductor electric defect
Atmosferă spectaculoasă în cea de-a doua seara a Vacanțelor Muzicale 2023
A doua seară de festival i-a adus la Piatra-Neamț pe muzicienii basarabeni – „Lupii lui Calancea” și „Surorile Osoianu”. Aceștia le-au oferit spectatorilor o seară de neuitat, plină de ritm și de voie bună, confirmând că Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț își merită pe deplin reputația de cel mai mare eveniment pe care orașul de sub Pietricica îl găzduiește.
Bandul „Lupii lui Calancea” este creația producătorului, compozitorului și chitaristului basarabean Alex Calancea.
După absolvirea Conservatorului din Chișinău, Alex Calancea face primele turnee, în calitate de basist, prin Europa, Asia, cu un proiect de jazz fusion. Continuă, apoi, cu un proiect pop-rock, având colaborări importante cu producători prestigioși din Los Angeles, printre care Jack Jaseph Puig.
Întors din S.U.A. în Republica Moldova, își creează propriul band care-i va purta numele și va deveni un proiect d.e referință a muzicii de calitate de peste Prut. Muzica sa este un tribut adus marilor artiști, prin concertele „Amintire de iubire”, „Alex Calancea și prietenii”. Este producător al filmului documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”.
După această etapă, Alex Calancea se inspiră de folclorul autentic din Republica Moldova, urmând colaborări numeroase de succes cu Orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros, Orchestra Fraților Advahov, precum și cu orchestre simfonice din România.
Primul album de creație proprie îl realizează în anul 2016, axat pe instrumentul său (chitară bas), album denumit „Basul Capricios”, inspirat din locurile în care a copilărit, melodiile fiind cu influențe funk, folk, clasic și jazz.
În parallel, Alex Calancea creează proiectul pop-rock „RUPT”, muzicianul devenind și producătorul mai multor artiști basarabeni.
La sfârșitul anului 2017 se naște cel mai recent proiect al său, „Alex Calancea și Lupii”, proiect ce aduce în prim-plan motivele, baladele și poveștile haiduciei, aduse pe ritmuri contemporane, fuzionate cu folclor.
Cvintetul Osoianu a fost fondat în anul 1980, la Chișinău, de bine cunoscutul etnomuzicolog Andrei Tămăzlăcaru, pe lângă Uniunea Muzicienilor.
Surorile Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria Osoianu s-au născut în satul Horești, Fălești, în Nord-Vestul Republicii Moldova. Au absolvit Școala de muzică din localitate și au obținut, fiecare dintre ele, Diploma de studii superioare la Universitatea Pedagogică din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Muzică, studiind instrumente precum: acordeonul, baianul și vioara.
Repertoriul lor include mai multe genuri muzicale: folclor pentru copii (cântece de leagăn, dădăcit, invocări), colinde, doine, balade, cântece lirice, cântece de petrecere, cântece pascale, cântece de cătănie, păstorit.
Împreună, surorile Osoianu conduc Studioul folcloric „Iedera” de la Palatul Național de Creație, precum și alte câteva ansambluri folclorice de copii și tineret din Chișinău.
Surorile Osoianu au participat la crearea unor filme și emisiuni radio-TV: „Talancuța”1983, regizor: Constantin Croitoru; (film muzical); „Talancuța” 1986, regizor: Anatol Codru (film muzical); „Lerui-ler, panzele dalbe”, 1990, regizor: Tudor Tataru (film muzical-artistic de lung metraj).
Au efectuat turnee în țările baltice, în România, Germania, Franța, Spania, Finlanda, Bulgaria și Rusia.
Totodată, ansamblul familial „Surorile Osoinau” a lansat mai multe albume muzicale: „Talancuța” – „Ici, în vale, la izvoare”, produs de „Etnomuzic”; „Vă cântăm de voie bună”, produs de „Real Sound” (2008).
Ansamblul vocal „Surorile Osoianu” este apreciat în republica Moldova ca promotor al folclorului autentic. Grupul este laureat al mai multor Festivaluri Republicane și Internaționale. A primit Premiul Tineretului din Moldova, în 1997.
Festivalul va continua cu un prim recital cameral, avându-i ca soliști pe Mihaela Spiridon (pian),
Ioana Mardare (violă) și Laurențiu Busnea (violoncel), la sala „Calistrat Hogaș”, începând cu ora 18.
În program se găsesc Jules Massenet – Meditație din opera „Thais”, Carl Maria von Weber – Șase variațiuni pentru violă și pian, Fritz Kreisler – Capriciu vienez, Carl Maria von Weber – Andante şi Rondo ungaresse, Fritz Kreisler – Praeludium and Allegro in the Style of Pugnani, Georg Friderich Haendel / Johan Halvorsen – Passacaglia.
Spre seară, de la ora 21, pe platoul din Piața Turnului, spectatorii se vor putea bucura de evoluția ansamblului de acordeoniști condus de Eugen Negruţa („Accordion Band”), alături de solistele Cristina Scarlat și Adriana Babin.
Program :
G. Bizet – Suită din opera „Carmen” (Uvertura, Entre’Act- 3, Farandole)
W.A.Mozart – Uvertura la opera Nunta lui Figaro
E. Grieg – Suita nr.1 „Peer Gynt”
F. Liszt – Rapsodia ungară nr.2 – solistă: Adriana Babin (nai)
B. Bartok – Dansuri românești – solistă: Adriana Babin (nai)
J. Last – Păstorul singuratic – solistă: Adriana Babin (nai)
J. Wojtarowiez – Little Story și A. Piazzolla Michelangelo 70
A. Piazzolla – Verano Porteña
Grace Jones – I’ve Seen That Face Before (Libertango) – solistă: Cristina Scarlat
A. Piazzolla – Jo soy Maria – solistă: Cristina Scarlat
A. Piazzolla – Vayamos al diablo
C. Saint-Saens – Dance Macabre
L. Bacalov – Il Postino – solist : Eugen Negruța, (bandoneon)
I. Albeniz – Asturias
L. Anderson – Fiddle-Faddle
Din repertoriul Mariei Tănase: Cristina Scarlat, Adriana Babin (nai)
A. Vivaldi – Storm
A. Haciaturian – Dansul săbiilor
Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.
Scrie un comentariu