Atenție la mesajele primite pe telefon de la destinatari necunoscuți!

Admin
de Admin mai 28, 2021 14:47

Atenție la mesajele primite pe telefon de la destinatari necunoscuți!

Ransomware este un software folosit pentru șantaj, ce împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem infectat, până la plata unor sume de bani pentru redobândirea controlului.

Vă recomandăm să păstrați copii ale datelor importante, să folosiți o soluție de securitate performantă și să evitați accesarea de linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Ransomware este un program malițios care se distribuie prin intermediul poștei electronice, SMS sau aplicații tip mesagerie și care, odată accesat, criptează unele fișiere sau întregul sistem informatic.

Ulterior, pe ecranul calculatorului/telefonului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/datelor/fișierelor pierdute.

De asemenea, există și malware care odată cu instalarea lui clonează sistemul informatic și orice cartelă SIM introdusă într-un astfel de dispozitiv.

O copie digitală este transmisă către autor, fără ca victima să sesizeze, sistemul informatic desfășurând procesul de clonare și transfer concomitant, în fundal (background).

Astfel, autorul dobândește controlul asupra oricăror aplicații, autentificarea putând fi efectuată și de autor prin folosirea cartelei SIM clonate.

În cele mai multe cazuri, cartela victimei este blocată și inutilizabilă după clonare.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă recomandă să nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, dacă sunteți infectat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recăpăta fișierele.

Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor atacuri.

Pentru a vă proteja de astfel de atacuri, vă sfătuim să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus.

De asemenea, nu dechideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit trimis de un prieten, pe rețelele de socializare.


Admin
de Admin mai 28, 2021 14:47
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns