Ateliere de mărțișoare și felicitări la Biblioteca Județeană

Admin
de Admin februarie 13, 2020 15:23

ateliere felicitari si martisoareBiblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează un atelier de mărțișoare și felicitări de primăvară, în cadrul căruia se vor desfășura activități care îmbină confecționarea artizanală cu lectura unor texte referitoare la anotimpul de primăvară, selectate din literatura română și universală și atașate mărțișoarelor, sub formă de răvașe.

Atelierele se vor desfășura pe durata a două întâlniri, în zilele de luni, 17 februarie și luni, 24 februarie 2020, în intervalul orar 15.00 – 17.00, vor avea loc la Filiala de Carte Străină a Bibliotecii Județene (Bd. Republicii, nr. 17).

Sunt invitați să participe copiii, părinții și bunicii, într-o atmosferă a bucuriei anotimpului speranței și a frumoaselor tradiții de Mărțișor!

Participarea este gratuită, pe baza permisului de bibliotecă.

Mărțișorul este o adevărată emblemă a lunii martie, fără de care întâmpinarea primăverii ni se pare de neconceput.

De-a lungul timpului, folcloriștii au căutat interpretări ale mărțișorului în civilizația antică, atribuindu-i o descendență directă din emblemele războinicului Mars, căci la Idele lui Marte, când zăpada nu era încă topită în întreg Imperiul Roman, puteau începe campaniile militare. Așadar, roșul și albul ar semnifica tocmai această zi: vitalitate și victorie, pe de o parte, purificare și inaugurare, pe de alta. Apoi s-a afirmat că împletirea celor două culori ar fi o amuletă puternică împotriva deochiului și un semn al candorii. (…)

Ziua de 1 Martie (Mărțișor) rămâne o zi de bucurie, de instaurare a armoniei, pragul sărbătoresc al primăverii, punctat de plăcerea de a dărui. Poate că tocmai credința că a face un dar înseamnă nu doar dragoste și împăcare, ci și a atrage forțele benefice și a le face favorabile, a contribuit la perpetuarea acestei vechi tradiții“, precizează Narcisa Alexandra Știucă în cartea „Sărbătoarea noastră cea de toate zilele“.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț mai derulează, la Secția de Carte pentru Copii & Ludotecă „Ion Creangă“, ateliere creative pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, în zilele de miercuri, o dată la două săptămâni, între orele 14.00 și 15.00. În cadrul acestora se pictează, se prelucrează lutul, se confecționează mărțișoare și felicitări și se realizează decorațiuni prin tehnica șervețelului, figurine din fetru sau din plastilină, flori din hârtie creponată și sunt folosite tehnici precum quilling sau origami.


Admin
de Admin februarie 13, 2020 15:23
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Vrei să faci parte din echipa noastră? Oferim salariu motivant!

TeleM Neamţ face angajări pentru posturile de reporter – redactor şi agent marketing.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV la adresa de email: telemneamt@gmail.com.

Facebook Pagelike Widget