Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea marelui cărturar G.T. Kirileanu

Admin
de Admin martie 13, 2023 11:30

Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea marelui cărturar G.T. Kirileanu

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț așază în orizontul amintirii personalitatea patronului său spiritual – Gheorghe Teodorescu-Kirileanu, luni, 13 martie 2023, în Sala Cupola, de la ora 13, în cadrul unor întâlniri cu elevi ai instituțiilor de învățământ din județ.

Totodată, vitrinele spațiului expozițional de la parterul corpului A vor oferi publicului o colecție de facsimile ale unor documente de bibliotecă remarcabile moștenite de la cel care dă numele instituției.

Ilustrul cărturar G.T. Kirileanu, născut în ziua de 13 martie 1872, în satul Holda din comuna Broșteni, este o pildă de generozitate intelectuală și a lăsat posterității, drept moștenire culturală, o bogată activitate de cercetător al folclorului și tradițiilor populare, o devotată și temeinică preocupare de editare riguroasă a scrierilor lui Ion Creangă, valoroase contribuții la cunoașterea publicisticii lui Mihai Eminescu și, nu în ultimul rând, o colecție importantă de cărți și publicații periodice, cărora le-a rânduit destinul de a rodi, spre cunoaștere, la Piatra-Neamț. Toate aceste valențe ce conturează un profil din galeria de repere ale culturii române, precum și întâlnirile cu timpul pe care le mijlocesc publicațiile din biblioteca lui G.T. Kirileanu, îl proiectează în coordonatele pledoariilor pentru memorie.

De asemenea, o importantă parte a Fondului documentar „G.T. Kirileanu“ poate fi accesată pe site-ul Internet al bibliotecii, www.bibgtkneamt.ro, în meniul „Biblioteca digitală“.

biblioteca judeteana, site


Admin
de Admin martie 13, 2023 11:30
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget
Rifil