Astăzi, 6 iunie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului

Admin
de Admin iunie 6, 2019 11:19

Creștinii sărbătoresc în acest an Înălțarea Domnului pe 6 iunie, la 40 de zile de la Sărbătoarea Învierii Domnului.

Prin Înălțare, Hristos a implinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să traiască, să sufere, să moară și să Învieze.

Înălțarea Domnului a fost un eveniment din istoria Bisericii care s-a petrecut în văzul oamenilor, în plină zi.

Cel puțin ucenicii Mântuitorului au fost prezenți la Înălțarea Sa, pentru ca întreaga lume să cunoască prin ei că Iisus Hristos S-a Înălțat la cer cu trupul transfigurat prin Înviere.

Dupa Înălțarea la cer, apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește la Înalțarea Domnului și ziua de pomenire a eroilor neamului romanesc.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în 1920. Aceasta decizie a fost consfintita ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod din 1999 si 2001.

Obiceiuri de Înălţarea Domnului

În popor există credinţa că odată cu Înălţarea Domnului, se înaltă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămână Luminată încoace. Sufletele care rătăceau, deveneau strigoi şi provocau neajunsuri oamenilor şi animalelor. De aceea, în această zi se practicau ritualuri magice de apărare: erau culese şi sfinţite plante despre care se crede că au proprietăţi apotropaice (leuştean, alun, paltin); se buciuma la răspântia drumurilor şi pe dealuri; oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuştean; şi erau date de pomană bucate pentru morţi.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit Înălţarea Domnului.

De Ispas, în unele zone, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc, pentru că se crede că şi Iisus a avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli.

La Înălţarea Domnului sunt, în unele zone, Moşii de Ispas, când se fac pomeniri pentru morţi, mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar oamenii îşi pun la ferestre frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.


Admin
de Admin iunie 6, 2019 11:19
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns