Acţiuni de tăiere a castanilor care pun în pericol pietonii şi traficul rutier

Admin
de Admin aprilie 16, 2018 13:27

Vor începe lucrări de tăiere a unor castani care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier, amplasați în aliniamente stradale din Piatra-Neamț pe B-dul Republicii, str. Ștefan cel Mare și str. Eroilor.

Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Vaduri, la solicitarea Municipiului Piatra-Neamț, a evaluat starea fitosanitară a castanilor din aliniamentele stradale din Piatra-Neamț și a eliberat autorizația de exploatare nr.1300994 din 26.03.2018 pentru tăierea unui număr de 57 de castani care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier, amplasați în aliniamentele stradale din zona bulevardului Republicii (22 buc), străzii Ștefan cel Mare (23 buc) și străzii Eroilor (12 buc).

De luni, 16 aprilie, CMI Urban SA va începe tăierea castanilor amplasați în aliniamentul bulevardului Republicii și va continua cu strada Ștefan cel Mare și strada Eroilor, conform autorizația de exploatare nr. 1300994 din 26.03.2018.

Reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ fac câteva precizări:

• Municipalitatea pietreană efectuează tăierea exclusiv a castanilor uscați, în curs de uscare și a celor care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier amplasați în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor.

• Luând în considerare vârsta maximă de 150 de ani, la care poate ajunge un castan în condiții ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acțiunile paraziţiilor (înroșirea frunzelor și infestării cu acarieni-boli cu o frecvenţă foarte mare în SE – Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia plantării în aliniamentul bulevardului Republicii (între castanii existenţi) a unui număr de 124 de platani, care s-au dezvoltat sub protecţia castanilor bătrâni.

• La această dată, o parte din platanii existenți au început să sufere și să aibă creșteri neregulate din cauza umbririi excesive a castanilor existenți. Pentru dezvoltarea corectă și sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenți prin tăierea definitivă a unora dintre ei și punerea în lumină a plantației realizată în anul 2011.

• Acest schimb se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani), iar specia de platan (Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă, au o rezistenţă mare la poluare, ritmul de creştere este mare, înrădăcinarea puternică, aspect decorativ, adaptarea speciei la condițiile climatice actuale și nu în ultimul rând experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamț- zona Miorița. De asemenea, talia şi suprafaţa foliară a platanilor sunt aproximativ aceleași cu ale castanilor.


Admin
de Admin aprilie 16, 2018 13:27
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns