324 de persoane cu COVID-19 sunt internate la Spitalul Județean din Piatra Neamț, iar 51 la Spitalul de la Bisericani

Admin
de Admin aprilie 18, 2021 14:14

324 de persoane cu COVID-19 sunt internate la Spitalul Județean din Piatra Neamț, iar 51 la Spitalul de la Bisericani

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 17.701 cazuri COVID-19. 11.708 persoane au fost înregistrate ca vindecate.

Au fost raportate 559 decese – 234 femei și 310 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități – obezitatea, diabetul zaharat și bolile cardio-vasculare fiind preponderente.

Au fost testate 54.135 persoane, fiind lucrate în total 129.131 teste.

cazuri coronavirus pe luni_17.04.2021

Cazuri confirmate, pe luni, de la începutul pandemiei

Localitățile cu cele mai multe infectări confirmate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 259 cazuri și Roman cu 143 cazuri.

În ultimele 7 zile au fost confirmate cu noul coronavirus 432 de persoane.

În prezent, 324 de persoane infectate cu covid-19 sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din care 17 în secția ATI, iar 51 de persoane sunt internate în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

În secția ATI a Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 2 persoane confirmate cu covid-19.

În perioada 9 – 16 aprilie au fost depistate și anchetate 8 focare de familie, focare de eveniment și de colectivitate

(1 focar cu 11 cazuri în cadrul unui centru rezidențial pentru copii) și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare.

Anchetele epidemiologice efectuate de Direcția de Sănătate Publică permit, pornind de la un caz nou descoperit, identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu bolnavul, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. Este foarte important ca în timpul relaționării cu reprezentantul Direcției de Sănătate Publică, în cadrul anchetei epidemiologice să fie comunicate toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă.

Până la 16 aprilie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 17.485 decizii de carantinare și 11.754 decizii de izolare.

Reguli igienice şi îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum şi familiile/persoanele din aceeaşi locuinţă sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice şi îndrumări:

– Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiţionat sau aerisirea cu geamurile deschise).
– Persoana carantinată/izolată îşi limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spaţiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spaţii ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor.
– Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m faţă de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).
– Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte şi după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei şi ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă şi săpun.
– Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă şi săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosinţă pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obişnuite curate şi vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.
– Lenjeria şi ustensile de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curăţate cu apă şi detergenţi obişnuiţi după utilizare şi pot fi reutilizate.
– Suprafeţele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului şi alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăţă şi se dezinfectează zilnic.
– Suprafeţele băilor şi toaletelor se curăţă şi se dezinfectează cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor cel puţin o dată pe zi.
– Hainele, lenjeria de pat şi prosoapele de baie şi de mâini ale persoanei izolate se curăţă cu detergent obişnuit, folosind maşina de spălat la 60 – 90°C, şi vor fi uscate bine.
– Atunci când strănută sau tuşesc, persoanele izolate/carantinate îşi acoperă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau strănută/tuşesc în plica cotului. Şerveţelul de unică folosinţă se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmat de spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome specifice COVID-19, sunați la 112!


Admin
de Admin aprilie 18, 2021 14:14
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns