168 de ani de la naşterea marelui poet naţional, Mihai Eminescu

Admin
de Admin ianuarie 15, 2018 12:42

Astăzi, 15 ianuarie, este Ziua Culturii Naționale şi ziua naşterii marelui poet Mihai Eminescu. Acesta este printre cei mai cunoscuţi autori români, supranumit “poet naţional”. A fost prozator, dramaturg şi jurnalist, opera lui însumând 46 de  volume, aproximativ 14.000 de file.

Mihai Eminescu poet nationalMihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti.

A publicat primul poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena, urmând cursurile Facultăţii de Filosofie şi Drept. A participat în acelaşi timp, la cursurile mai multor facultăţi, iar în 1872 este student la Berlin. În această perioadă o cunoaşte pe cea pe care avea să o iubească şi care-l va inspira în multe dintre poeziile sale, Veronica Micle. Începe şi primele colaborari, la “Convorbiri literare” şi ziarul “Albina”.

Întors în ţară, va fi profesor, revizor şcolar, director al Bibliotecii Centrale. Se împrieteneşte cu Ion Creangă, care-l va prezenta la Junimea. Se mută la Bucureşti, unde ajunge redactor-şef al ziarului “Timpul”. Aici scrie marile lui poeme: scrisorile, Luceafărul etc. Titu Maiorescu strânge manuscrisele şi o parte din opera poetului şi prefaţează singurul volum publicat în timpul vieţii lui Eminescu: “Poezii”. De altfel, Titu Maiorescu va aduna toată opera marelui poet şi o va dărui Academiei Române.

Sănătatea lui se şubrezeşte din ce în ce mai mult, este internat mai întâi la un spital din Bucureşti, apoi la un sanatoriu, fiind consultat de doctorul Alexandru Şuţu. Eminescu se stinge în 1889, la data de 15 iunie, în urma unei îndelungate suferinţe. A fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

Versurile marelui poet au fost citite în aproape toate colţurile lumii, pentru că Eminescu a fost tradus în 60 de limbi de pe toate continentele.

„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma academicianul Eugen Simion care a militat şi a reuşit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie să devină Ziua Culturii Naţionale.


Admin
de Admin ianuarie 15, 2018 12:42
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns