12 copii și tineri din Centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț s-au mutat în casa de tip familial ”Felix”

Admin
de Admin august 28, 2019 14:57

Marți, 27 august, Fundația Hope and Homes for Children și Holcim România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț și Consiliul Județean Neamț, au inaugurat o casă de tip familial în localitatea Roznov dezvoltată în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna”. În casă s-au mutat 12 copii și tineri cu vârste între 12 și 20 ani proveniți din instituția care urmează a fi închisă în cursul anului 2020.

La evenimentul de inaugurare au participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț, Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim România, Anamaria Vid-Pop, manager departament Asigurarea Calității și Psihologie, Hope and Homes for Children, precum și copiii care s-au mutat în casa de tip familial „Felix”. Casa a fost mobilată și decorată cu sprijinul JYSK România.

Hope and Homes for Children a început procesul de dezinstituționalizare (închidere a orfelinatelor) în județul Neamț în parteneriat cu DGASPC Neamţ în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare prin care se urmărea reformarea fundamentală a sistemului de protecție a copilului din județ. Procesul de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” a început în septembrie 2016, prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children, DGASPC Neamț și Consiliul Județean Neamț. În momentul semnării parteneriatului, în centru se aflau 108 copii și tineri.

În urma evaluărilor individuale, Hope and Homes for Children a identificat cele mai bune alternative de transfer pentru copiii din acest orfelinat: 21 de copii au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, primind sprijin pentru crearea condițiilor optime pentru revenirea copiilor în familie, 12 copii au fost plasați în asistență maternală, 28 de tineri au părăsit sistemul de protecție din care 11 au primit sprijin din partea Hope and Homes for Children pentru a-și începe viața pe cont propriu. În Centrul de Plasament „Elena Doamna” au rămas 46 de copii, cu vârste între 12 și 24 de ani, pentru care Hope and Homes for Children dezvoltă patru case de tip familial.

Prima casă de tip familial, Casa „Felicia”, a fost inaugurată în mai 2019. Cea de-a doua, „Felix”, a fost deschisă în mod oficial în 27 august 2019, 12 copii din Centrul de Plasament „Elena Doamna” mutându-se deja în aceasta. Construcția casei „Felix”, nume ales chiar de copiii care s-au mutat în ea, a fost demarată în anul 2018 în contextul parteneriatului strategic dintre Hope and Homes for Children și Holcim România, pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț. Alte două case sunt în curs de a fi construite și date în folosință în prima parte a anului 2020.

La evenimentul de inaugurare au participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț, Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim România, Anamaria Vid-Pop, manager departament Asigurarea Calității și Psihologie, Hope and Homes for Children. După momentul oficial al inaugurării, copiii au avut parte de o surpriză: un animator care prin numerele de magie oferite i-a ajutat să se bucure și mai mult de noua lor casă, locul în care de acum înainte își vor putea face amintiri și planuri pentru viitor.

Fondurile pentru construcția casei de tip familial „Felix” au fost adunate prin intermediul campaniei „Construiește o casă, dăruiește o acasă!” derulată de Holcim România în beneficiul Hope and Homes for Children în perioada iulie–septembrie 2017. Prin această campanie, producătorul de ciment a direcționat către Fundație contravaloarea unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de StructoPlus cu Duraditiv vândut. În urma campaniei s-au strâns 300.000 de euro, bani folosiți pentru construcția a două case de tip familial ca parte a procesului de închidere a centrelor de plasament „Robin Hood” din Sectorul 4 al Capitalei și „Elena Doamna” din Piatra Neamț. Parteneriatul a continuat și în 2018, cu o nouă campanie „Construiește o casă, dăruiește o acasă!” prin care s-au adunat fondurile necesare construcției unei  case de tip familial necesară în procesul de închidere a Centrului de Plasament din Orlat (județul Sibiu).

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Neamț, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal, pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. Casa de tip familial „Felix” este cea de-a o sută zecea casă de tip familial dezvoltată de Hope and Homes for Children în România.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2026. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.

„De fiecare dată când deschidem o casă de tip familial, ne bucurăm. Înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de împlinirea misiunii noastre ca Fundație, aceea de a elimina instituționalizarea copiilor, prin dezvoltarea de servicii alternative de tip familial. Este un lucru demonstrat de studiile în domeniul dezvoltării copilului că mediul instituțional nu răspunde nevoilor individuale ale copilului. Ignorarea nevoilor atrage după sine comportamente care împiedică adaptarea copilului în societate, iar consecințele pe termen lung afectează dezvoltarea creierului, abilitățile de interacțiune socială și duc la o stimă de sine scăzută sau incapacitate de a-și cunoaște propriile limite.

În casele de tip familial drepturile și nevoile copilului sunt respectate și promovate, insistăm asupra deschiderii către comunitate, asupra respectării demnității copilului, asigurării protecției împotriva abuzului și exploatării, îngrijirii și întreținerii zilnice într-un cadru de viață asemănător celui familial. Toate acestea duc la stimularea abilităților de comunicare și relaționare interpersonală, la dezvoltarea încrederii în ceea ce sunt și în ceea ce pot să facă, precum și la dezvoltarea autonomiei personale, esențială pentru integrarea socio-profesională”, a declarat Anamaria Vid-Pop, manager Departament Asigurarea Calității și Psihologie, Hope and Homes for Children.

„Tânăra generație reprezintă viitorul, iar zâmbetele de pe chipurile tinerilor care s-au mutat «acasă» ne onorează. Ne bucurăm că am putut contribui la ridicarea acestei locuințe, ajutând în acest fel copiii din casa «Felix» să aibă un mediu de viață decent care să le permită o dezvoltare sănătoasă cu perspective. Mulțumim partenerilor noștri de la Hope and Homes for Children pentru primele două case de tip familial construite și o așteptăm pe următoarea!”, a declarat Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim România.

Despre Hope and Homes for Children România

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 109 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.964 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 930 în regim de urgență. 8.998 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.

Despre Holcim România

Holcim (România) S.A., care activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România, deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 13 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi 3 terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei, și paginile de Facebook și LinkedIn dedicate.

Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.


Admin
de Admin august 28, 2019 14:57
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Vrei să faci parte din echipa noastră? Oferim salariu motivant!

TeleM Neamţ face angajări pentru posturile de reporter – redactor şi agent marketing.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV la adresa de email: telemneamt@gmail.com.