10 persoane puse sub acuzare în cazul incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț

Admin
de Admin octombrie 28, 2021 21:54

10 persoane puse sub acuzare în cazul incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț

Procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ.

Șase persoane sunt foștii directori interimari ai spitalului. Au fost puse sub acuzare două asistente care îi îngrijeau pe pacienţii bolnavi de COVID-19, pentru că ar fi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, precum şi medicul şef al Secţiei ATI a spitalului, deoarece nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea ventilaţiei în saloanele ATI.

În plus, medicul şef este acuzat că, împreună cu un alt medic din Secţia ATI, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor.

De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Procurorii au dispus, pe 25 octombrie, în cauza privind incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecţi persoane fizice şi faţă de spital. În comunicatul emis se precizează :

  • Continuarea urmăririi penale faţă de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcţia de manager interimar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. „Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020 – 17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID-19. Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, menționează procurorii.
  • Continuarea urmăririi penale faţă de două asistente medicale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, constând în aceea că, în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi COVID-19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI.
  • Continuarea urmăririi penale faţă de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activităţi apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.
  • Continuarea urmăririi penale faţă de persoana anterior menţionată şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI din cadrul spitalului, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, respectiv de medic la aceeaşi secţie din cadrul spitalului, ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului. „Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, explică anchetatorii.
  • Continuarea urmăririi penale faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID- 19 şi realizarea activităţii de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID-19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii.

Spitalul este acuzat că nu a luat măsuri de procedurare a unor activităţi, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.

Reamintim că în data de 14 noiembrie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 16 pacienţi. 10 dintre aceștia au murit în aceeași seară, iar ceilalți au fost transportați la Spitalul modular de la Lețcani. După o lungă spitalizare, un singur pacient, de 74 de ani, a supraviețuit și a ajuns acasă.

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave în efortul de a salva pacienții din secția cuprinsă de flăcări. El a fost transportat și tratat la un spital militar din Belgia.

Parchetul General a preluat ancheta în cazul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență. 10 pacienți au decedat în total.
Admin
de Admin octombrie 28, 2021 21:54
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget