1 Septembrie – 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

Admin
de Admin septembrie 3, 2023 10:27

1 Septembrie – 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

„Jur credinţă Majestăţii Sale Regelui, de a mă supune în tot ceea ce priveşte serviciul la care sunt chemat şi de a întrebuinţa în exerciţiul funcţiunii mele puterea ce îmi este dată numai pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi îndeplinirea legilor“, acesta era jurământul care se rostea la încadrarea în Jandarmeria Rurală.

Corp militar de elită, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, aducându-şi o importantă contribuţie la luptele duse de poporul român în Războiul balcanic şi în cele două războaie mondiale.

Jandarmeria Rurală a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893, act normativ care prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară.

Publicată în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893, în articolul 1 legea statua că: „Se instituie pentru toată întinderea Regatului un corp de Gendarmerie Rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi la executarea legilor”.

Demonstrând pe toată durata existenţei sale un profund ataşament faţă de valorile fundamentale ale naţiunii române, Jandarmeria Rurală a reuşit să dobândească un binemeritat loc în conştiinţa poporului român.

Până în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează  promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul

Admin
de Admin septembrie 3, 2023 10:27
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns