Temperaturi extrem de scăzute în zonele montane. Salvamont Neamț avertizează turiștii.

Admin
de Admin februarie 11, 2021 17:21

Temperaturi extrem de scăzute în zonele montane. Salvamont Neamț avertizează turiștii.

Serviciul Salvamont Neamț avertizează pasionații de turism montan că un front atmosferic care coboara din zona Scandinaviei se va instala peste Nordul Carpaților Orientali și va determina scăderi bruste ale temperaturilor. În zona înaltă, la peste 1500 metri, temperaturile se vor situa între -20 si -27 de grade. La aceste temperaturi pericolul ca turiștii să fie surprinși în zone expuse vântului este extrem de mare, chiar cu echipament adecvat de iarnă.

La viteze ale vântului de 60 -70 km/h absolut normale și frecvente in zona Masivului Ceahlau și cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimțite de corpul uman indică o zonă de risc mare.

În zona montană există patru zone de risc estimat:

  • Zona 1 cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsă între 10 și 30 minute.
  • Zona 2 cu risc mare de îngheț cuprinsă între 5 și 10 minute
  • Zona 3 cu risc mare de îngheț intre 2 si 5 minute zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operațiunilor de salvare intervenția este discutabilă și calculul procedural poate situa acțiunea în zona rosie al echartului VGR.
  • Zona 4 foarte rar posibilă în România zona de risc maxim când congelarea tesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste condiții operațiunile de salvare nu sunt posibile.

Astfel, în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km /h temperatura resimțită este de aproximativ -36 -37 de grade (zona 2 de risc), iar la -27 grade temperatura resimțită este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc).

”În aceste condiții cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizica excelentă. Protejați-vă fața cu masca de vânt și ochelari de protectie integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee când temperaturile coboară brusc și viteza vântului creste. Nu scoateți mănușile din mâini. Nu abordați trasee cu expunere în vânt”, avertizează salvatorii montani.


Admin
de Admin februarie 11, 2021 17:21
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns