- Incendiu extins pe 6 hectare de vegetație în comuna Pângărați
- Femeie dispărută dintr-un centru de recuperare din Roman
- Șofer din Piatra Neamț prins băut la volan
- Încă un incendiu provocat de un coș de fum, în comuna Mărgineni
- Avansări în grad la ISU Neamț de Ziua Protecţiei Civile
- O fată de 18 și un puști de 14 ani au tâlhărit un bătrân din Tg. Neamț
Temperaturi extrem de scăzute în zonele montane. Salvamont Neamț avertizează turiștii.
Serviciul Salvamont Neamț avertizează pasionații de turism montan că un front atmosferic care coboara din zona Scandinaviei se va instala peste Nordul Carpaților Orientali și va determina scăderi bruste ale temperaturilor. În zona înaltă, la peste 1500 metri, temperaturile se vor situa între -20 si -27 de grade. La aceste temperaturi pericolul ca turiștii să fie surprinși în zone expuse vântului este extrem de mare, chiar cu echipament adecvat de iarnă.
La viteze ale vântului de 60 -70 km/h absolut normale și frecvente in zona Masivului Ceahlau și cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimțite de corpul uman indică o zonă de risc mare.
În zona montană există patru zone de risc estimat:
- Zona 1 cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsă între 10 și 30 minute.
- Zona 2 cu risc mare de îngheț cuprinsă între 5 și 10 minute
- Zona 3 cu risc mare de îngheț intre 2 si 5 minute zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operațiunilor de salvare intervenția este discutabilă și calculul procedural poate situa acțiunea în zona rosie al echartului VGR.
- Zona 4 foarte rar posibilă în România zona de risc maxim când congelarea tesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste condiții operațiunile de salvare nu sunt posibile.
Astfel, în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km /h temperatura resimțită este de aproximativ -36 -37 de grade (zona 2 de risc), iar la -27 grade temperatura resimțită este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc).
”În aceste condiții cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizica excelentă. Protejați-vă fața cu masca de vânt și ochelari de protectie integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee când temperaturile coboară brusc și viteza vântului creste. Nu scoateți mănușile din mâini. Nu abordați trasee cu expunere în vânt”, avertizează salvatorii montani.
Articole similare:
Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Descarca documente

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.
Scrie un comentariu