Situația coronavirus în județul Neamț. Unde au fost depistate focare.

Admin
de Admin octombrie 3, 2020 08:00 Updated

Situația coronavirus în județul Neamț. Unde au fost depistate focare.

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 3.328 cazuri COVID-19. Au fost raportate 115 decese – 53 de femei și 62 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 14.514 persoane, fiind lucrate în total 43.029 teste. 40,30 % din testări sunt realizate la Spitalele din județul Neamț.

Începând cu 1 august au fost înregistrate 1.996 cazuri.

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt municipiul Roman cu 176 cazuri și Piatra Neamț cu 130 cazuri. Au fost înregistrate 30 de cazuri cu vârsta sub 19 ani.

coronavirus in Neamt 18 sept - 1 oct

Cazuri confirmate in ultimele 14 zile

În perioada 26 septembrie – 2 octombrie au fost raportate 323 cazuri noi și 2 decese (2 femei cu vârste de 47 și 53 de ani).

Precizăm că în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au murit mai multe persoane infectate cu Sars-Cov-2. Epidemiologii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț analizează cazurile pentru a determina cauza precisă a decesului, în vederea realizării raportărilr în conformitate cu prevederile metodologiilor.

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare:

1. În cadrul unui centru rezidențial pentru bătrâni din comuna Poiana Teiului au fost depistat un focar COVID-19. În total sunt infectați 9 beneficiari și 2 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. A fost instituită măsura carantinei contacților direcți. Unitatea a fost dezinfectată.

2. În cadrul unui centru rezidențial pentru bătrâni din comuna Girov au fost depistat un focar COVID-19. În total sunt infectați 14 beneficiari și 5 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. A fost instituită măsura carantinei contacților direcți. Unitatea a fost dezinfectată.

3. În CSPAH Roman, în cadrul măsurilor aplicate de limitare a focarului, au continuat testările, triajul și supravegherea epidemiologică, astfel că, până în prezent în centru au fost confirmate COVID-19 pozitive 71 de cazuri. Persoanele au fost izolate în spitalele suport covid din județ. Au fost efectuate dezinfecții terminale și au fost reorganizate spațiile pentru asigurarea funcționării unității. Pacienții si personalul medico-sanitar sunt supravegheați clinic și epidemiologic.

4. În Spitalul Municipal de Urgență Roman au fost depistate 2 focare COVID-19, în cadrul Secției de obstetrică-ginecologie și Secției de neurologie. În total sunt infectați 19 salariați: 12 asistente medicale și 7 infirmiere. Persoanele au fost internate spitale suport covid-19 din județul Neamț. Personalul secțiilor afectate a fost testat.

Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unități de învățământ.

În prezent, 299 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport COVID-19 din județul Neamț. 10 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați 37 suspecți. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 2.352 persoane.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 3.922 decizii de carantinare și 958 decizii de prelungire a izolării. 1.898 au fost izolate in spitale suport covid-19 din județul Neamț, începând cu data de 23 iulie 2020.

Având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă, vă comunicăm câteva măsuri de protecție, în contextul epidemiologic al infecţiei cu Sars-CoV-2:

  • Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
  • Rămâneți în casă dacă ai simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu mergeți din primul moment la unitățile de urgență. (Există riscul, în cazul în care sunteți purtători al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare).
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați, sau folosiți interiorul cotului. Aruncați apoi șervețelele folosite la gunoi imediat. Spălați-vă imediat pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizeazați un produs de dezinfectare a mâinilor care conține cel puțin 60% alcool.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să îl aruncați imediat la coșul de gunoi.

Dacă sunteți bolnav

Trebuie să purtați o mască atunci când sunteți în preajma altor persoane (de exemplu, atunci când ești în aceeași cameră sau mașină), precum și înainte de a intra într-o încăpere. Persoanele care te îngrijesc ar trebui să poarte masca de protecție atunci când intră în spațiul în care ești.

Dacă nu sunteți bolnav

Trebuie să purtați o mască atunci când ești în preajma altor persoane. Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul tău, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.


Admin
de Admin octombrie 3, 2020 08:00 Updated
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns