Prefectura Neamț cere de la Guvern fonduri pentru gospodăriile afectate și refacerea drumurilor distruse de inundații

Admin
de Admin iulie 7, 2020 17:59

Prefectura Neamț cere de la Guvern fonduri pentru gospodăriile afectate și refacerea drumurilor distruse de inundații

Teritoriul județului Neamț a fost puternic afectat în luna iunie a acestui an de calamități naturale care au produs pagube la obiective de infrastructură și locuințe ale populației. Acestea au crescut în intensitate, atingând un maxim în a doua jumătate a lunii iunie. S-au înregistrat căderi însemnate de precipitații, pe spații extinse.

În luna iunie au fost primite de la Administrația Națională de Meteorologie, Centrul Meteorologic Moldova și transmise comitetelor locale pentru situații de urgență 22 de avertizări meteorologice cod GALBEN, 48 cod PORTOCALIU și 12 cod ROȘU.

Ca urmare a rapoartelor operative primite de la 54 de UAT-uri afectate de calamități, au fost constituite, prin ordin al prefectului, 7 comisii mixte, alcătuite din specialiști, care au inventariat și evaluat pagubele produse.

I. Infrastructura afectată

  • Consiliul Județean Neamț

– 2 poduri

– 4 podețe

– 21.8 km de drum județean

– 0.08 km de zid de sprijin

Total pagube evaluate CJ: 934 mii lei

  • Unități administrativ teritoriale

– 31poduri

– 72 podețe

– 6 punți

– 280.6 km drum comunal/sătesc

Total pagube evaluate UAT-uri: 15.437 mii lei

  • Secția drumuri naționale Piatra Neamț

– 2 poduri

– 2.43 km drum național

Total pagube evaluate SDN: 115 mii lei

  • Sistemul de gospodărire a apelor Neamț

– 5 km albie pâraie afectată

Total pagube evaluate CJ: 4.293 mii lei

TOTAL PAGUBE INFRASTRUCTURĂ JUDEȚ: 19.845 mii lei

 

II. Gospodării afectate

  • 394 de gospodării afectate, din care:

– 394 curți inundate

– 344 locuințe afectate, inclusiv bunurile din interior

– 50 de anexe gospodărești afectate

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț va înainta la Ministerul Muncii și Protecției Sociale borderourile pentru acordarea ajutoarelor de urgență familiilor și persoanelor singure afectate de inundații, conform prevederilor HG nr. 481/2020.

În urma constatărilor comisiilor mixte, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 31, prin care a fost aprobată Lista obiectivelor afectate de calamitățile naturale produse pe teritoriul județului Neamț în luna iunie 2020 și necesarul de fonduri pentru înlăturarea efectelor acestora și Hotărârea nr. 32, prin care a fost aprobată Lista gospodăriilor afectate de inundațiile produse pe teritoriul județului Neamț, în luna iunie 2020.

În baza proceselor-verbale întocmite de comisiile mixte de inventariere și evaluare a pagubelor, și a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului a inițiat 3 proiecte de hotărâre de Guvern, prin care a solicitat alocarea unor fonduri, astfel:

  1. La Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – pentru alocarea sumei de 16.371 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale din județul Neamț afectate, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale.
  2. La Ministerul Apelor și Pădurilor – pentru alocarea sumei de 4.293 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii aflată în proprietatea sau administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor.
  3. La Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – pentru alocarea sumei de 115 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în luna iunie 2020 la infrastructura drumurilor naționale de pe teritoriul județului Neamț.

Admin
de Admin iulie 7, 2020 17:59
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget

Vrei să faci parte din echipa noastră? Oferim salariu motivant!

TeleM Neamţ face angajări pentru posturile de reporter – redactor şi agent marketing.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV la adresa de email: [email protected]