Observatori nemţeni la al II-lea tur al alegerilor din Republica Moldova

Admin
de Admin noiembrie 15, 2016 10:01

vot-republica-moldovaDuminică 13 noiembrie 2016, Asociația Pro Democrația Club Târgu Neamț a participat cu 4 observatori coordonați de Emanuel Bălan la observarea alegerilor prezidențiale din Moldova. Echipa de observatori APD a acționat la Chișinău (secțiile 116, 120), unde au constatat o participare bună la vot, până la ora 15.oo, rata fiind de peste 45%, deși dimineața votarea începuse timid cu o rată de 5% în Chișinău.

„În prima parte a zilei am fost la secția 3 (Anenii Noi) și secțiile 39, 40, 41, 42 (Varnița). La Anenii Noi, prezența era bună, peste 60 % din participanți erau persoane peste 50 de ani. Am mers la secțiile din Varnița cu reprezentantul Asociației Astra din Anenii Noi, acolo fiind semnalate probleme la vot la cele 2 secții deschide pentru cetățenii transnistreni. La cele 2 secții deschise la Liceul din Varnița, erau cozi imense, la una dintre secții votând până la ora 11.25, peste 600 de alegători. Afară erau câteva sute de oameni care veniseră cu mașinile personale, cu microbuzele sau cu cursa de rută nr. 7 din Tighina sau Tiraspol. Unii dintre alegători ne-au spus că au fost obligați să vină la vot, pentru că li se vor verifica fișele din buletin pentru a vedea dacă au votat. Cozile erau pe rânduri de 3 – 4 oameni.

În secțiile pentru locuitorii din Varnița, la ora 12.00 prezența era de doar 13%. După amiază am acționat pe traseul Chișinău-Ungheni, în secțiile 10 satul Bahmut, raionul Călărași, unde prezența la ora 17 era de 50%, 13 satul Cornești, raionul Ungheni, unde la ora 18,00, prezența era de 42%, secția 14 satul Romanovca-unde la ora 18.30 prezența era de 58%, și secțiile 6 și 7 din orașul Ungheni, unde prezența la ora 19.00 era de 55%.

Remarcăm și unele probleme semnalate – numărul de buletine de vot insuficiente la unele secții din diaspora în special, semnalarea de către observatorii naționali a unor cazuri de alegători care votaseră deja in 2-3 locuri deși aceștia nu erau arondați acelor secții sau inversarea de către CEC a rezultatelor din procesele verbale de la secțiile de votare (cazul Leușeni și Copceac-Ștefan Vodă). Per ansamblu au existat deficiențe la nivel național și în diaspora în organizarea votului.”
(Emanuel Bălan, presedinte Pro Democratia Tîrgu Neamţ)

 


 

Admin
de Admin noiembrie 15, 2016 10:01
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns