Măsuri de prevenire a dezastrelor naturale în judeţul Neamţ, în urma unei şedinţe operative cu prim-ministrul Viorica Dăncilă

Admin
de Admin iulie 4, 2018 11:32

Conform unui comunicat emis de prefectura Neamţ, luni, 2 iulie, la ora 19:00, a avut loc ședința operativă a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în sistem videoconferință, cu participarea membrilor CJSU. La această ședință a participat și Prim Ministrul României, doamna Viorica DĂNCILĂ. S-a stabilit ca toate județele afectate să transmită cât mai repede evaluările realizate în urma analizei făcute în teren.

În premieră, Prim Ministrul Viorica DĂNCILĂ, a dispus Administrației Naționale “Apele Române” ca Sistemul de Gospodărirea Apelor din teritoriu să evalueze lucrările hidrotehnice necesare pentru a putea preveni astfel de situații în viitor.

Tot doamna Prim Ministru a cerut ca primarii din zonele afectate să identifice terenuri, aflate în proprietatea statului, unde cei ce se confruntă cu problema inundațiilor ar putea fi relocați.

Prefectul Județului Neamț, Daniela SOROCEANU, a ridicat și problema unor obiective foarte importante din județul Neamț, asupra cărora ar trebui intervenit cu ajutor din partea guvernului, astfel încât ele să nu mai reprezinte niște puncte nevralgice pe harta județului.

Primul ar fi „Refacerea Digului de Apărare a Frontului de Captare Preuțești”. Acest obiectiv asigură securitatea sanitară a utilizatorilor serviciului de alimentare cu apă, din zona Neamț în Tg. Neamț, Roman și în județul Iași, precum și protecția civilă a bunurilor persoanelor din zonă. Valoarea investiției este de aproximativ 2.400.000 lei.

Al doilea obiectiv vizează amenajarea albiei râului Siret în localitatea Ion Creangă. Investiția este necesară deoarece ea ar asigura evitarea unor pagube majore prin afectarea locuințelor, terenurilor agricole precum și drumul județean DJ 207C, putând duce la izolarea a 40.000 de oameni. Valoarea investiției este de aproximativ 22.353.000 lei.

Al treilea obiectiv se referă la realizarea unei amenajări a râului Cracău la Slobozia. Această investiție apără Slobozia, anexa orașului Roznov, circa 1.800 de gospodării cu 5.200 locuitori, 622 ha terenuri agricole, 15 km drumuri, 5 obiective social economice și 9 poduri. Acest obiectiv este foarte important și datorită faptului că această zonă este traversată de magistrala de gaz care alimentează orașul Piatra-Neamț precum şi toți consumatorii de gaze naturale până în localitatea Tașca. Valoarea estimată este de 68.811.000 lei.

Între timp s-au constituit 4 comisii pentru evaluarea pagubelor ce acționează atât în comunele mai grav afectate Farcașa, Borca, Bicaz Chei, Trifești, dar și în celelalte care au fost afectate mai puțin.

“Vreau să asigur pe toţi nemţenii că mă voi implica cu aceeaşi pasiune şi perseverenţă pentru a se restabili o viaţă normală în localităţile afectate, iar cetăţenii să îşi poată relua activităţile cotidiene în maximă siguranţă!” a declarat prefectul Daniela Soroceanu.


Admin
de Admin iulie 4, 2018 11:32
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Facebook Pagelike Widget