- Let’s Do It, Romania! anunță Ziua de Curățenie Națională pe 21 Septembrie 2024: 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari se mobilizează pentru o curățenie globală
- FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”, EDIȚIA A XXV-A
- Program Biserica Penticostală
- „B Zone Folk România”, pe 27 și 28 iulie, în Amfiteatrul „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț
- Festivalul Dacic Petrodava, ediția a VI-a
- Expoziția „Mistere Eleusine“, la Biblioteca Județeană
Lemnul pentru foc, prea scump pentru cetăţeni
Cantitatea de masă lemnoasă de foc pusă la dispoziţia cetăţenilor de către Direcţia Silvică Neamţ a scăzut considerabil în acest an, iar lemnul de foc disponibil acestora este scos spre valorificare eşalonat, în funcţie de realizarea procesului de exploatare a lemnului.
Agenţii economici, pe lângă faptul că vând mult mai scump lemnul de foc, sunt mai greu de abordat pentru că, în general, îşi vând marfa în judeţele din zona de câmpie pentru un profit mai mare. Silvicultorii susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauza modificărilor legislative intervenite în reglementarea modului de exploatare şi valorificare a masei lemnoase (regulamentul de vânzare a masei lemnoase – HG 924/2015 a fost modificat de două ori în ultimele 10 luni, prin HG 43/2015 şi mai apoi prin HG 617/2016).
Direcţia Silvică Neamţ poate asigura populaţiei şi unităţilor bugetare un volum de 35.000 – 40.000 de metri cubi, faţă de ceea ce valorifica în anii trecuţi până la 80.000 chiar 100.000 de metri cubi. Pe fondul acestei scăderi a volumului oferit spre vânzare de Direcţia Silvică Neamţ, rolul de a asigura lemnul de foc pentru populaţie şi unităţi bugetare este preluat de către operatorii economici. Până la finele acestui an, ocoalele Direcţiei Silvice Neamţ vor pune la dispoziţia populaţiei, a primăriilor, şcolilor şi a altor unităţi bugetare aproape 11.000 de metri cubi de lemn de foc de foioase şi 4.500 de metri cubi de lemn de foc de raşinoase.
Preţurile de livrare la drum auto forestier, care includ TVA şi sunt unice în cadrul Direcţiei Silvice Neamţ, sunt de 175 lei/mc pentru lemnul de foc de foioase şi de 110 lei/mc pentru cel de răşinoase. Cele mai mari cantităţi de masă lemnoasă se află la ocoalele Târgu-Neamţ (2.400 metri cubi), Gârcina (2.400 metri cubi), Roznov (2.200 metri cubi) şi Văratec (2.000 metri cubi). Cele mai mari cantităţi de lemn de foc au fost vândute populaţiei şi unităţilor bugetare de către ocoalele Văratec (3.628 metri cubi), Tazlău (3.567 metri cubi), Vaduri (3.143 metri cubi) şi Gârcina (2.217 metri cubi).
(G.B.)
Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.
Scrie un comentariu