LA ORIZONT, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”, EDIȚIA A XXIV-A

Admin
de Admin iulie 31, 2023 12:54

LA ORIZONT, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”, EDIȚIA A XXIV-A

Între 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, va avea loc cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din BulgariaSerbiaPortugaliaMacedoniaColumbiaCroațiaMexicGreciaCoreea de Sud, la care se vor adăuga ansambluri din țară.

Ampla manifestare este, încă de la prima ediție (1991), una itinerantă. Astfel, în această vară artiștii participanți vor prezenta concerte pe scenele din Piatra-Neamț (3 și 6 august)Bicaz (4 august)Târgu Neamț (5 august), toate spectacolele urmând să debuteze la ora 19:00.

ANSAMBLURILE FOLCLORICE PARTICIPANTE:

 

ANSAMBLUL FOLCLORIC „NASHENCI” STARA ZAGORA (BULGARIA)

A fost înființat de Atanas Atanasov, la finalul anului 1976, ca Ansamblu al Casei de Cultură din Stara Zagora, pitorescul oraș al poeților și al teilor, situat în centrul Bulgariei.

Ansamblul a câștigat la primul său premiu important în 1980: titlul de ansamblu reprezentativ pentru folclorul bulgăresc.

Bogatul repertoriu al Ansamblului cuprinde dansuri din toate zonele etnografice ale țării, cu deplina lor varietate de ritmuri, culori, costume, ornamente.

În 2001, Ansamblul Folcloric „Nashenci” a devenit membru al Comitetului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice (C.I.O.F.F.).

De-a lungul anilor, Ansamblul a fost implicat în numeroase evenimente desfășurate în Bulgaria. A participat la diverse concerte organizate cu ocazia sărbătorilor locale și naționale, la concerte de caritate, precum și la o multitudine de festivaluri și întâlniri folclorice care s-au desfășurat în țara vecină.

Ansamblul Folcloric „Nashenci” este gazda unei manifestări artistice și culturală de o mare importanță pentru orașul , Belitsa – Festivalul de Folclor „Na Belitsa na horoto” , care adunat deja cinci ediții.

În plan internațional, grupul folcloric bulgar a luat parte la unele dintre cele mai prestigioase și populare festivaluri desfășurate pe aproape toate continentele:1994 – Danemarca; 2000 – Egipt; 2001 – Anglia și Ungaria; 2002 – Portugalia și Elveția; 2003 – Turcia; 2004 – Franța (Strasbourg); 2005 – Turcia (participare la două festivaluri); 2009 – Serbia și Macedonia; 2010 – Spania (Palma de Mallorca); 2012 – Grecia; 2013 – Serbia (Ohrid Lake).

În iulie 2015, Ansamblul Folcloric „Nashenci” a luat parte la Festivalul folcloric de la Roma, iar un an mai târziu a fost invitat să reprezinte Bulgaria la o manifestare de același gen în Slovenia. Au urmat doi ani consecutive în care grupul s-a deplasat la festivaluri în Serbia, iar în 2019 a ajuns în Polonia.

În prezent, Ansamblul Folcloric „Nashenci” este condus de Directorul artistic Nedyo Ivanov și are în componență t

rei grupuri: unul de copii, încă unul format din reprezentanți ai folclorului autentic și încă unul al artiștilor care participă la spectacole și concerte.

De la înființare și până astăzi, Ansamblul Folcloric „Nashenci” este un loc de întâlnire pentru tinerii inteligenți, energici și pozitivi, care iubesc dansul și arta.

COMPANIA ARTISTICĂ „CREADANZA” – COLOMBIA

În noiembrie 2013, ia ființă „Compañía Artística «CreaDanza»”, sub conducerea lui Jorge Naspucil Chaves. La început a fost considerată o nouă propunere artistică folclorică experimentală. Obiectivul companiei a plecat de la tradiția populară și s-a realizat artistic prin recuperarea valorilor ancestrale ale locuitorilor zonei teritoriului columbian.

Compania artistică „CreaDanza” are un repertoriu de dansuri amplu și variat, cuprinzând ritmurile din toate regiunile țării, cu accent pe zona Nariño.

Grupul folcloric sud-american beneficiază de un acompaniament excelent, interpretarea instrumentiștilor mergând la inima publicului din întreaga lume.

Artiștii columbieni au concertat pe întreg teritoriul țării lor, dar și în țări precum Ecuador și Spania. Acum se află pentru prima dată în România.

 

ANSAMBLUL FOLCLORIC AL CENTRULUI DE CULTURĂ TRADIȚIONALĂ DIN VARAŽDIN (CROAȚIA)

Centrul pentru Cultură Tradițională, cunoscut și sub numele de Ansamblul „Varteks”, a fost fondat în 1946, în orașul Varaždin, situat în Nord-Vestul Croației, la 70 de kilometri Nord de Zagreb, capitala Croației. Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură Tradițională Varaždin a fost fondat în același an, cu scopul de a cerceta, interpreta artistic și prezenta pe scenă cele mai frumoase elemente ale muzicii și dansului tradițional croat.

De-a lungul anilor, ansamblul a participat la un număr mare de festivaluri internaționale în Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Franța, Ungaria, Italia. Cele mai recente participări sunt cele de la Festivalul folcloric de la Agrigento (Sicilia, Italia) – 2015; SremFolkFest, Sremska-Mitrovica, (Serbia) – 2016; Duna Karneval, Budapesta (Ungaria) – 2017; precum și, în 2019, festivalurile din Osijek (Croația), Kovačevac (Serbia) și Ohrid Struga (Macedonia).

Parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.

Admin
de Admin iulie 31, 2023 12:54
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns