Inspectorii ITM au verificat modul în care se desfășoară telemunca. Au aplicat aproape 2000 de amenzi.

Admin
de Admin decembrie 9, 2020 11:17

Inspectorii ITM au verificat modul în care se desfășoară telemunca. Au aplicat aproape 2000 de amenzi.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă au desfășurat acțiuni de control la toate categoriile de angajatori care au mai mult de 50 de salariați, indiferent de domeniul de activitate, în vederea conștientizării și determinării acestora de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră și de a implementa munca la domiciliu și telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, precum și pe timpul deplasării la și de la locul de muncă și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi, la nivel naţional, 2.381 de agenţi economici (cu mai mult de 50 de angajați), la care lucrează 586.670 angajaţi.

În urma acestor controale, inspectorii de muncă au constatat un număr de 2,054 neconformităţi faţă de legislaţia în vigoare.

Pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 1.915 sancţiuni contravenţionale, din care 1.862 avertismente şi 53 de amenzi în valoare de 236.000 lei. Au fost sancționați 1.141 angajatori, în domeniul SSM.

Pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2.634 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

SECURITATE ȘI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ

Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă constatate la agenţii economici au fost:

  • instruire necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul SSM;
  • neefectuarea controlului medical periodic de către toți lucrătorii;
  • neasigurarea EIP specific sezonului rece si neînlocuirea celui degradat;
  • existența la locurile de muncă a unor truse medicale incomplete;
  • funcţionarea defectuoasă a sistemelor de ventilaţie, climatizare şi iluminare, neactualizare evaluare de risc şi plan de prevenire şi protecţie;
  • semnalizarea necorespunzătoare a căilor de acces și de circulație; căile de acces nu sunt păstrate în permanență libere și nu sunt curățate cu regularitate;
  • neefectuarea triajului epidemiologic al lucrătorilor și vizitatorilor;
  • mesele din sălile de servire a mesei nu au fost rearanjate astfel încât sa se asigure distanța minimă de protecție;
  • neafişarea, la grupurile sanitare, a posterelor cu modul corect de spălare a mâinilor, lipsa dozatoarelor cu dezinfectanţi la toate punctele de lucru;
  • nu era asigurată desemnarea responsabililor pentru verificarea temperaturii tuturor lucrătorilor și persoanelor care intră în unitate;
  • nu era decalat programul de lucru;
  • purtarea incorectă a măștii de protecție;
  • nerespectarea distanțării fizice dintre lucrători.

RELAȚII DE MUNCĂ

În domeniul relațiilor de muncă acţiunile de control s-au concretizat în următoarele rezultate: total sancțiuni aplicate: 550 în cadrul campaniei din care 155 de amenzi și 395 de avertismente.

Valoarea amenzilor aplicate angajatorilor a fost de 1.340.600 lei, din care pentru muncă nedeclarată au fost aplicate amenzi în valoare de 920.000 lei.

Pentru muncă nedeclarată au fost aplicate 205 sancțiuni.

REZULTATELE CAMPANIEI

Față de obiectivul principal al campaniei, inspectorii de muncă participanți au urmărit și eliminarea neconformităţilor constatate atât în domeniul relațiilor de muncă cât și în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitățile specifice din societățile comerciale vizate de acțiunile campaniei.

Au participat 764 inspectori de muncă în activitate în perioada campaniei, din care participanți efectiv în cadrul campaniei 692, în echipe de cel puțin 2 inspectori.

Din 13.115 angajatori declarați cu peste 50 de salariați activi, 3.245 angajatori au fost controlați, iar 1.144 angajatori au fost sancționați.

Au fost aplicate 1915 sancţiuni contravenţionale în domeniul SSM, din care 1862 avertismente şi 53 de amenzi.

550 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în domeniul RM, din care 395 avertismente şi 155 de amenzi.


Admin
de Admin decembrie 9, 2020 11:17
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns