Hărțuire sexuală la un liceu din Piatra Neamț

Admin
de Admin ianuarie 19, 2021 20:19

Hărțuire sexuală la un liceu din Piatra Neamț

Un profesor de matematică de la un liceu din Piatra Neamț i-a cerut unei eleve fotografii obscene, iar după ce a fost reclamat la directoare, a trecut la insulte și intimidări.

„Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”, i-a scris profesorul C. P. unei eleve, în luna octombrie, după care au urmat alte mesaje în care îi spunea elevei că „i-ar înfrumuseța zilele unui om trecut de 45 de ani”. Au urmat și alte mesaje în care preciza că ar fi bine pentru ea pentru că „la mate nu am pus niciodată 2 și 3 la elevele frumoase. Cel puțin nota 6, întotdeauna”, îi transmitea acesta.

În cele din urmă tânăra a reclamat profesorul la conducerea școlii. C. P. a aflat repede de plângere și a bombardat fata cu insulte: „cățea în călduri”, „handicapată curvă”, „jigodie ordinară”. Ar fi fost beat, s-a justificat el: „Era o oră târzie și am tras singur două damigene de vin […] deci eram în timpul liber când pot agăța câte curve vreau”.

Au urmat intimidările. „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiție, frate de polițistă”, s-a lăudat profesorul în alt mesaj.

Directoarea adjunctă, M. Z., consideră că incidentul nu este problema școlii. Hărțuirea sexuală nu avut loc în incinta liceului, spune ea, iar eleva e majoră: „Trebuia să facă plângere la poliție că este agresată. Regulamentul școlar nu-mi permite să văd ce face omul în viața lui privată, seara”.

O contrazice Andreea Rusu, directoare executivă la Centrul FILIA, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor: „Relațiile dintre profesori și elevi nu dispar în momentul în care ieși din spațiul fizic al școlii, relația de putere rămâne și mai departe”.

De asemenea, Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar interzice “hărțuirea sexuală și relațiile sexuale cu beneficiarii direcți ai educației.”

Directoarea Z. povestește l-ar fi mustrat pe profesor că face liceul de râs și le-a cerut amândurora să nu mai discute. Ea crede totuși că și eleva a greșit când i-a dat profesorului datele de contact: „Frumos ar fi să nu-l ai nici pe Facebook [pe profesor], să nu dai Facebook-ul la bărbați și nici numărul de telefon, cu atât mai mult pentru că ești căsătorită.”

Eleva spune însă că profesorul C. P. a abordat-o cu o cerere de prietenie pe Facebook. Ușor, ușor, i-a cerut să se întâlnească, dar fata l-a refuzat, apoi acesta i-a spus că-i cumpără un buchet de flori. L-a refuzat din nou: are cine să-i cumpere flori. În momentul în care C. P. i-a solicitat imagini nud, aceștia vorbeau despre teme.

Eleva are 21 de ani și este la seral. Din cauza unor probleme personale, a abandonat școala ca să se angajeze. Anul trecut a intrat în concediu de maternitate și s-a gândit că ar fi un moment bun să se reapuce de învățat, visul ei fiind să devină medic. Până atunci își dorește să lucreze alături de soțul său, mecanic auto. Așa că s-a înscris la secția de mecanică a liceului din Piatra Neamț.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț s-au sesizat din oficiu și au demarat cercetări în vederea  stabilirii, cu exactitate, a situației de fapt.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de hărțuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț.

sursa: Rise Project


Admin
de Admin ianuarie 19, 2021 20:19
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns