Festivalul Internațional de folclor „CEAHLĂUL”, ediția A XXIV-A, ultimele pregătiri

Admin
de Admin august 1, 2023 09:05

Festivalul Internațional de folclor „CEAHLĂUL”, ediția A XXIV-A, ultimele pregătiri

Complexitatea ediției curente a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” este data de organizarea a celei de a doua ediții a Colocviului Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, cei patruzeci de invitați provenind din diferite zone etnofolclorice ale țării – Moldova, Dobrogea, Banat, Ardeal.

Cu ajutorul acestora, mare parte a lor specialiști din domeniul coregrafic, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț inițiază, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional. În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, Atelierele vor aduce în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.

În cadrul Atelierelor de dans popular, participanții își vor îmbogăți cunoștințele legate de folclorul coregrafic românesc. Acestea se vor desfășura zilnic, în perioada 3-5 august, în Parcul Central din municipiul Piatra-Neamț, între orele 10:00 – 13:00.

 

La Atelierele de dans tradiţional românesc sunt așteptați să se înscrie cursanți de toate vârstele, cei sub opt ani trebuind să fie însoțiți de un adult. Înscrierile se fac la sediul Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”, din strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, Piatra-Neamț, telefon: 0233.214.026 (program: luni – vineri, orele 8:00 – 16:00).

ANSAMBLURILE FOLCLORICE PARTICIPANTE:

 

ASOCIAȚIA DE DANSURI THESSALONIKI KALAMARIA-SALONIC (GRECIA)

Asociația de dans din Salonic a fost înființată în decembrie 1990, de un grup de inimos și dăruit dansului și muzicii tradiționale grecești. În timp, grupul s-a dezvoltat atât ca număr al membrilor, ajungând să aibă acum peste șase sute de persoane, cât și artistic, având mereu ca obiectiv cercetarea, conservarea și promovarea culturii populare grecești.

Sediul central al Asociației se află în Kalamaria-Salonic.

Din 1994, ea a fost afiliată Comitetului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice (C.I.O.F.F).

Activitatea artistică a Asociației este structurată pe cincisprezece clase de dans tradițional (copii, adolescenți, tineri adulți și cursuri pentru seniori). De asemenea, funcționează și un grup coral, altul de meșteșugari. Sunt desfășurate, în cadrul Asociației, cursuri de inițiere pentru instrumentiști. Patrimoniul grupului conține o colecție impresionantă și valoroasă de costume autentice grecești și o bibliotecă.

Asociația de dans din Salonic are imprimată o perspectivă amplă, artiștii care compun grupul participând la manifestări cu caracter umanitar, filantropic și artistic. Ei găzduiesc trupe de dans din străinătate și participă la festivaluri de dans în toată Elada și reprezintă adesea Grecia în festivaluri și spectacole internaționale.

ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI POPULARE„TAŠE MILOŠEVSKI”, RESEN (REPUBLICA MACEDONIA DE NORD)

Ansamblul de cântece și dansuri populare „Taše Miloševski” este parte component a Societății culturale și artistice omonime din Resen (Republica Macedonia). Societatea a fost fondată în 1945. În cadrul ei activează mai multe grupuri care se apleacă asupra folclorului vechi național și asupra artei populare macedonene. Astfel, activează un grup compus din cei mai tineri membri, care au vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Adolescenții și tinerii care fac parte din grupele lor studieze și pun în scenă coregrafiile folclorice specific zonei, fiind astfel pregătiți să participe la festivalurile de folclor la care Societatea culturală și artistică „Taše Miloševski” este invitată.

Ansamblul de cântece și dansuri populare folosește din plin moștenirea culturală, materială și spirituală a națiunii macedonene prezentând, alături de cântecele și dansurile tradiționale, costume foarte bogat ornamentate cu broderii lucrate manual.

De șapte ani, între 24 și 28 septembrie, Ansamblul „Taše Miloševski” organizează cu succes, în localitatea Resen, Festivalul internațional de folclor „Prespa Cider”, manifestare devenită de acum tradițională pentru această zonă a Republicii Macedonia.

COMPANIA DE DANSURI FOLCLORICE „TIERRA MESTIZA” (MEXIC)

În octombrie 2000 a fost înființată „Compañía de danza folklorica «Tierra Mestiza»”, ca grup independent sub conducerea Carolinei Ordaz Ortiz, conducătoarea ansamblului având o experiență artistică bogată. Odată cu trecerea timpului, Companiei i se alătură un grup valoros de dansatori.

Ansamblul de peste Atlantic a impresionat publicul din întreaga lume printr-o bogată și variată arie de dansuri, combinația de mituri religioase și scene din viața de zi cu zi reflectând esența sufletului poporului Mexican. Dragostea și dramatismul sunt transmise printr-o coregrafie și mișcare de mare efect artistic, realizându-se astfel identificarea completă cu tradițiile și obiceiurile naționale reflectate în spectacolele.

Dansurile și ritmurile care reprezintă fiecare colț al țării sunt completate de originalitatea costumelor, a muzicii și mișcărilor coregrafice, astfel că „Tierra Mestiza” cuprinde cele mai reprezentative dansuri și ritmuri ale Mexicului.

Un aport important în concertele oferite de grupul Mexican o au „mariachii” muzicieni tineri și talentați, studenți și absolvenți ai colegiilor de stat de pe întreg cuprinsul țării.

Compania „Tierra Mestiza”a fost invitată să participle la o multitudine de festivaluri, dând concerte în Gijon, Murcia, Salamanca, Caceres (Spania), Patras, Lefkas, (Grecia), Argel (Algeria), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Poznan, Plock (Polonia), Bergamo , Napoli, Agrigento-Sicilia (Italia), Doha (Qatar), precum și în diverse orașe din Turcia, Portugalia și Cipru.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „DAS TERRAS DE GERAZ DO LIMA” (PORTUGALIA)

A fost fondat în iunie 1981, cu scopul de a reprezenta cântecele, portul și dansurile din Geraz do Lima, mai cu seamă din Santa Maria, Santa Leocadia și Moreira.

Ansamblul prezintă lumii întregi valorosul costum în care predomină culoarea verde, cu care portughezii se mândresc. Potrivit unor mărturii orale care au ajuns până în zilele noastre, precum și a unor lucrări de cercetare etnografică care au mers înapoi în timp, costumul verde din Geraz do Lima este atestat de pe la 1850, când regina Maria a II-a a vizitat orașul Viana do Castelo.

Aceasta a fost întâmpinată de un grup de doamne îmbrăcate în verde. În amintirea acestei vizite, verdele a devenit culoarea specifică costumului doamnelor din Geraz do Lima.

Ansamblul a performat atât în zona sa de baștină, cât și în întreaga țară, susținând peste 500 de spectacole. Valoarea artistică a grupului a făcut ca reprezentanții folclorului portughez să fie invitați la festivaluri de peste graniță, în Spania, Franța, Principatul Andorra și, acum, în România.

 

ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI NAȚIONALE „PRVI PARTIZAN” – UŽICE (SERBIA)

Ansamblul de cântece și dansuri naționale „Prvi Partizan” („Întâiul Partizan”) din Užice (localitate din Vestul Serbiei) a fost fondat în 1948 de lucrătorii companiei cu același nume. În primii ani de activitate a reunit tineri talentați în domenii precum folclor, actorie, literatură și muzică.

În prezent, ansamblul condus de Željko Jovanović, are patru sute de membri activi, în principal tineri, care încearcă să păstreze și să transfere moștenirea culturală a poporului sârb. Dovadă a succesului activității lor este multitudinea de premii și distincții pe care ansamblul le-a câștigat de-a lungul vremii, cele mai importante fiind cele primite în domeniul creațiilor folclorice, acordate de organizația națională care are drept scop principal conservarea moștenirii culturale a poporului sârb. Evident, ansamblul „Prvi Partizan” din Užice a fost apreciat și în plan internațional, câștigând aprecierea publicului la festivalurile de la Brunsum (Olanda), Bremen (Germania), Karditza, Naousa și Rodhos (Grecia), Marsilia (Franţa), Szczyrk (Polonia), Szhazalombatta (Ungaria), Reims (Franţa), Istanbul (Turcia), precum și prin concerte și spectacole oferite publicului din Norvegia, Italia, Australia, Bulgaria și iată, acum, din România.

Parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.

Admin
de Admin august 1, 2023 09:05
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns