- Începe Târgul „Piatra lui Crăciun” 2024 – se aprinde iluminatul de Sărbători
- Viitorul nu e loterie. Votezi ca să te salvezi!
- Șeful Salvamont Neamț-ales președinte al Consiliului Național al Serviciilor Publice Salvamont
- Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția 35, 12-27 noiembrie 2024
- Expoziție de pictură „Bezem 77“, la Biblioteca Județeană
- O localitate din jud. Neamț aleasă pe traseul Caravanei de Toamnă Bucurie în Mișcare
Expoziție de pictură Carmen Cărăușu, la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în Sala Cupola, expoziția de pictură a plasticienei Carmen Cărăușu, în perioada 18-28 iulie 2023. Vernisajul acesteia va avea loc marți, 18 iulie, începând cu ora 14:00, iar prezentarea va fi făcută de Lucian Strochi – scriitor, critic de artă, și de Vasile Baghiu – scriitor.
„Ca orice artist autentic, Carmen Cărăușu descoperă mereu câte ceva interesant, pe care ține să ni-l comunice imediat, prin limbaj artistic, nouă și lumii.
Acum a descoperit masca, devenită o amprentă a Universului, un filtru pentru senzațiile, credințele și gândurile noastre, o engramă.
Masca este expresia frumosului și a urâtului, a inocenței și a perversiunii, ascunzând și relevând înțelesuri și eresuri noi.
Masca devine un etalon al sufletului și ea poate lua forma unei flori, a timpului, a măștii de carnaval.
Este catalizatorul emoțiilor, a senzațiilor și a arhetipurilor pe care le construim prin imagine. E sensul prim și ultim al acestei expoziții cu adevărat cuvânt inițiatice“, afirmă prof. dr. Lucian Strochi.
„Într-o lume în care materialul pune o amprenta plină de angoase peste existența umană, spiritul își construiește sieși o lume în care aduce frumosul și armonia, echilibrul și întrebările, zeii și amintirile, idealurile și contradicțiile. Spațiul artistic se suprapune peste toate acțiunile trecătoare în năzuința perfecțiunii, a eternității, dar și a găsirii propriei identități.
Tentația culorii, a creionului sau a penelului care reformulează sau creează o realitatea nouă este specifică aproape oricărui copil care descoperă cât e de ușor să creezi un spațiu propriu, asemănător sau nu, asociat sau nu lumii reale, cu o bucată de cărbune sau o pată de culoare pe o bucată de hârtie. Uneori se transformă în pasiune, rareori în profesie, dar întotdeauna rămâne dorința evadării într-un spațiu pe care îl poți crea, în care te poți exprima, la început mai stângaci și, pe măsură ce îi înveți regulile, tot mai coerent și mai cursiv.
De multe ori, parcursul artistic nu are un traseu liniar și atunci pasiunea rămâne latentă, poate cu scurte evadări, dar mereu cu speranța că, într-o zi, poate, va veni acel timp.
După o carieră în inginerie, cu scurte experiențe în spațiul picturii, pentru care nu a fost momentul, nu a fost spațiul, a venit timpul în care drumul se rescrie.
Am descoperit în pictură o lume în care zgomotul încetează și culorile încep să cânte. O lume în care un punct poate să însemne o declarație de dragoste sau o declarație de război.
Această expoziție s-ar fi putut chema «Despre măști» sau «Despre flori», sau, sau…
Este, în fapt, o sumă de căutări și descoperirea unor sensuri și discursuri noi, este încercarea de a găsi punctul de intersecție dintre forma imaginară și parametrii săi intrinseci și extrinseci care să exprime cât mai fidel o idee, un concept sau o clipă“, mărturisește Carmen Cărăușu.
Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.
Scrie un comentariu